Dziś także chętnie wykorzystuje się tę roślinę w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej, jako skuteczny środek:
- w walce w łupieżem
- wypadaniem i przetłuszczaniem włosów
- leczeniu dny moczanowej
- chorobach przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka,
- problemów z trzustką i nadprodukcją żółci
- biegunką
- anemią
- nadciśnieniem
Pokrzywa to również lekarstwo na wiele poważnych chorób skórnych. Okłady z pokrzywy stosuje się przy zaawansowanych chorobach skórnych, ropniach, czyrakowatości, trądziku, wszelkich stanach zapalnych np. pochwy czy jamy ustnej.
Pokrzywa okazuje się także skarbnicą cennych witamin i minerałów. Wśród bardzo pożądanych są między innymi siarka, wapń, jod, żelazo, potas i sód. Dzięki pokrzywie organizm może wzbogacić się o witaminę C, A, K, oraz B2.
Pokrzywa to doskonałe zioło do sporządzania naparów, płukanek, a także jej czyste, młode liście mogą posłużyć jako dodatek do sałatek.
Pokrzywa ma także właściwości moczopędne, dlatego doskonale nadaje się jako lekarstwo dla dróg moczowych. Co więcej oczyszcza organizm, a zwłaszcza przewód pokarmowy, reguluje prace układu trawiennego, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do soków i koktajli warzywnych.
www.zdrowie.fit.pl