Przedłużający się stres sprzyja zachorowaniom na choroby układu krążenia, owrzodzenie układu pokarmowego, astmę, a nawet nowotwory. Przy stresującym trybie życia warto uzupełniać codzienne posiłki dodatkami żywieniowymi. Niezbędne są zwłaszcza witaminy i składniki mineralne, a szczególnie:
- magnez którego w stresie tracimy najwięcej. Jego niedobory w organizmie powodują m. in. podniesienie się poziomu hormonów stymulujących skłonność do irytacji i odporność psychiczną,
- witaminy E i C oraz beta-karoten, niezbędne dla zachowania sprawności systemu odpornościowego. Stres szczególnie uszczupla zasoby witaminy C, a system immunologiczny nie potrafi bez niej funkcjonować.
- Witamina E, zwana także witaminą młodości, jest szczególnie ważna dla mężczyzn po 35 roku życia, gdyż związek ten zapobiega utracie białek kurczliwych z mięśni. Posiada on wysokie wartości antyoksydacyjne, chroniąc nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Niedobór witaminy E związany jest także z ograniczeniem potencji.
- witaminy z grupy B, których brak osłabia zdolność komórek do przetwarzania węglowodanów i tłuszczów w energię.
Nawet niewielkie niedobory tych witamin mogą wywoływać skłonność do irytacji, brak energii i mniejszą odporność psychiczną.
Antystresowe witaminy, rozsądna dieta, spacer na świeżym powietrzu czy lekka gimnastyka są bardzo pomocne w pokonaniu stresu i zminimalizowaniu jego skutków.