Na straganach nie brakuje dojrzałych w lipcowym słońcu warzyw.
Korzystajmy więc z dobrodziejstw sezonowych jarzyn, bo właśnie teraz są najbardziej wartościowe. To najlepsze naturalne źródło witamin i minerałów.
Co ciekawe właściwości wielu warzyw są podyktowane ich barwą. Każda grupa kolorów odpowiada za co innego. Komponując posiłek, kieruj się kolorami poszczególnych składników. To jaki bukiet warzyw powinien znaleźć się na talerzu, zależy czego potrzebuje organizm.
Czerwone – pobudzają apetyt (np. pomidory, papryka, buraki)
Żółte – poprawiają trawienie i maja działanie detoksykacyjne (np. papryka, kabaczki fasolka, seler)
Pomarańczowe – usprawniają układ trawienny (np. papryka, marchewka, dynia)
Zielone – dodają energii, wzmacniają narząd wzroku i chronią przed nowotworami (np. bób, brukselka, sałata, brokuły)
Filoetowe – odpowiadają za tężyznę i siły witalne oraz wzmacniają odporność (np. bakłażan).
www.fit.pl