Białka to najważniejszy składnik pokarmowy i tak jak witaminy oraz sole mineralne jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet do jego życia.
fit.pl
2010-03-16 00:00
Udostępnij
Rola białek w organizmie
Rola białek w organizmie:
- stanowią około 20 % masy ciała
- stanowią składnik budulcowy wykorzystywany do budowy własnych tkanek
- biorą udział we wszystkich procesach życiowych
- są składnikiem protoplazmy komórkowej, płynów ustrojowych (np. krwi, limfy, płynu mózgowo-­rdzeniowego, płynów śródtkankowych)
- są niezbędne do wytwarzania soków trawiennych, białek osocza krwi, hemoglobiny, płynów śródtkankowych, wydzielin np. mleka
- tworzą części białkowe enzymów trawiennych i tkankowych
- biorą udział w regulacji procesów przemiany materii
- mając właściwości substancji buforowych warunkują regulację ciśnienia osmotycznego i stężenie jonów wodorowych
- budują ciała odpornościowe, ich niedobór powoduje spadek odporności organizmu
- biorą udział w odtruwaniu organizmu, dlatego w przypadku ich niedoboru zwiększa się wrażliwość ustroju na niektóre związki trujące
- białka, zwłaszcza zwierzęce, odgrywają w żywieniu rolę smakowo-zapachową, pobudzają łaknienie- spełniają rolę transportową
- białkami są również hormony ustrojowe np. hormon wzrostowy przysadki mózgowej

[-------]

Niedobór białka prowadzi do:
- utraty masy ciała
- osłabienia rozwoju mięśni
- niedokrwistości
- zmniejszenia ilości krążącego osocza (hipowolemii)
- upośledzenia gojenia się ran (przedłużony okres zdrowienia)
- podatności na zakażenia (spadek odporności)
- skłonności do występowania obrzęków
- zmniejszenia stężenia wapnia zjonizowanego w surowicy krwi
- zmniejszenia aktywności wielu enzymów
- zmniejszenia wytwarzania hormonów (np. w przednim płacie przysadki)
- rozwijania się stłuszczenia wątroby wskutek zmniejszenia się odporności jej miąższu na działanie czynników toksycznych
- rozwoju obrzęków
- uczucia zmęczenia
- drażliwości
- braku odporności na stres

Objawy niedoboru białka w ustroju ludzkim mogą być spowodowane nie tylko brakiem tego składnika w pożywieniu. Przyczyną wystąpienia niedoborów może być również nieprawidłowe wchłanianie i przyswajanie białka przez ustroi. Stan taki może występować w niektórych chorobach nerek, wątroby, w rozległych oparzeniach, przewlekłych biegunkach itp. Zbyt duże spożycie białek, szczególnie pochodzenia zwierzęcego - powoduje nadmierne obciążenie dodatkową pracą niektórych narządów ustroju, np. nerek i wątroby.