Od prehistorycznych czasów człowiek przyzwyczajony jest do jedzenia nieprzetworzonego pokarmu
fit.pl
2010-07-09 00:00
Udostępnij
5 zasad jedzenia na surowo
Od prehistorycznych czasów człowiek przyzwyczajony jest do jedzenia nieprzetworzonego pokarmu. Surowego mięsa lepiej unikać, ale świeże warzywa i owoce powinny znaleźć się na każdym stole.
1) Wiedz po co


Jedzenie surowych warzyw i owoców to nie tyle powrót do korzeni sztuki kulinarnej, co krok w kierunku zdrowego odżywiania. Nieprzetworzone owoce ziemi podnoszą poziom energii, redukują ryzyko chorób serca, a także oczyszczają organizm.


2) Powoli do celu


Opieranie diety na nieprzetworzonych produktach wymaga modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych. Dlatego ważne, by organizm przyzwyczajać do niego powoli. Jeśli zrezygnujesz całkowicie z innych potraw mogą pojawić się nawet bóle głowy i nudności. Najłatwiej zacząć od zdrowej sałatki.


3) Stosuj zasady


Tradycyjne gotowanie pozbawia produkty części ich zdrowotnych właściwości. Mimo to całkowite uniknięcie termicznej obróbki jest dziś praktycznie niemożliwe. Zaleca się więc zdrową proporcję – 75% dziennego posiłku powinno składać się z surowych produktów. Pozostała część może być poddane obróbce w temperaturze nie większej niż 90 stopni Celsjusza.


4) Właściwe narzędzia


Za dobre urządzenia kuchenne trzeba zwykle sporo zapłacić. Na szczęście nie musisz kupować każdej nowości, którą reklamują w telewizji. Na początek wystarczy suszarka do owoców i warzyw oraz mikser. Z czasem możesz dokupić sokowirówkę, dzięki której przyrządzisz naturalny sok.


5) Bądź kreatywna


Jedzenie surowych owoców i warzyw wcale nie musi oznaczać monotonnej diety. Wystarczy odrobina wyobraźni, by ze zwykłej cebuli, papryki i groszku przygotować wyśmienitą sałatkę. W Internecie znajdziesz ogromną ilość gotowych przepisów, które także pomogą ci urozmaicić dietę. Ciekawe przepisy kulinarne znajdziesz np. w portalu SuperPani.pl

www.fit.pl