Jak można jeść słodycze nie jedząc cukru? Najprostsza odpowiedź brzmi: owoce.
Podczas, gdy inne dzieci maczały czekoladowe ciasteczka w mleku, moja mama potrafiła mnie uszczęśliwiać bez produktów zawierających cukier. Wkładała mi mianowicie do szkolnego pojemnika na kanapki daktyle nadziewane pekanami (typ orzechów) oraz serwowała mi ambrozję jako przekąskę po powrocie ze szkoły. Ten rodzaj słodyczy może być podawany jako sałatka lub deser. Ma również wiele wariantów.
Wersja mojej mamy była jedyna w swoim rodzaju, ponieważ mama używała miodu, podczas gdy większość przepisów nakazuje posypywanie owoców cukrem. Ja wolę cukier, który przesiewam równomiernie na owoce, ponieważ potrawa nie podchodzi zbytnio sokiem. Używając niewielkiej ilości z dodatkiem wanilii sprawia, że owoce wydają się słodsze.
W literaturze klasycznej ambrozja była jedzeniem greckich bogów, spożywana w celu zapewnienia sobie nieśmiertelności. We wczesnych społeczeństwach amerykańskich ambrozja była popularnym deserem na południu, składającym się z pomarańczy i kokosa, który był podawany w Święta Bożego Narodzenia. Później dołączyły do tego inne owoce, takie jak ananas, banany, winogrona i jagody, jednakże zawsze pomarańcze i kokosy stanowiły bazę potrawy.
Ta wersja ambrozji składa się z pomarańczy, truskawek, owoców kiwi, ananasa, które sprawiają, że jest to wyjątkowo kolorowe danie. Jeżeli chodzi o ananasa, ja wolę plasterkowany z puszki, ponieważ ślicznie wygląda i jest dużo tańszy, jak świeży.
Ambrozję najlepiej zrobić w szklanej miseczce lub kompotierkach, ewentualnie pucharkach używanych na desery lodowe, musy itp. Można udekorować miętą lub jogurtem waniliowym.
Przepis:
3 obrane pomarańcze, pokrojone w cienkie plasterki
4 łyżeczki cukru
9 dużych truskawek, pokrojonych
1 owoc kiwi pokrojony w plasterki
1/4 filiżanki soku pomarańczowego
3-4 krople esencji waniliowej
1 łyżka stołowa wiórków kokosowych
1/2 filiżanki plastrów ananasa
suszone gałązki świeżej mięty
jogurt o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowy
Najpierw układamy plastry pomarańczy. Sypiemy trochę cukru. Następnie kładziemy truskawki. Potem znowu warstwa pomarańczy i owoce kiwi. Na koniec znowu truskawki. Wymieszaj sok pomarańczowy z esencją waniliową. Polej owoce. Dodaj warstwę ananasa. Na wierzch wiórki kokosowe. Przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na 2-12 godzin. Usuń nadmiar soku pomarańczowego. Udekoruj miętą. Podawaj schłodzone. Jeżeli chcesz, polej jogurtem. Z podanych składników wychodzą 4 porcje. Jedna porcja zawiera 76 kcal, mniej niż 1g tłuszczu, 18g węglowodanów, 1g białka ,3g błonnika oraz 2 mg sodu.
autor: Dana Jacobi
źródło: Today's Diet & Nutrition
tłumaczenie: Izabela Stępień
www.fit.pl