Canapé z krewetkami i czosnkiem to elegancka i wykwintna przystawka, która doskonale sprawdzi się na każdej uroczystości czy spotkaniu towarzyskim. Delikatne krewetki, podsmażone na maśle z aromatycznym czosnkiem, podane na chrupiących grzankach, tworzą kompozycję smaków, która zachwyci każdego gościa. To idealne połączenie prostoty i wyrafinowania, które wprowadzi odrobinę luksusu do Twojego menu.
Aleksandra Załęska
2024-08-22 11:22
Udostępnij
Canapé z krewetkami i czosnkiem

Canapé z krewetkami i czosnkiem

Składniki:
• 1 opakowanie placków tortilli
• 1 opakowanie krewetek (ok 200g)
• 3 łyżki pesto
• czosnek w oleju z ziołami Ole!
• ½ szklanki śmietanki/jogurtu greckiego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła oraz oleju
• oliwa w sprayu
• płatki chilli
• sól, pieprz
• kolendra/pietruszka

Przygotowanie:

Placuszki: Z placków tortilli, za pomocą ringa lub szklanki, wycinamy kółka. Wilgotnymi dłońmi dotykamy obydwie strony placków i pryskamy oliwą. Smażymy na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.

Krewetki: Krewetki przepłukujemy wodą. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy posiekane ząbki świeżego czosnku, płatki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy krewetki. Smażymy ok. 2 minuty. Solimy i pieprzymy.

Sos: Pesto łączymy ze śmietaną/jogurtem.

Na okrągłe placuszki nakładamy po łyżeczce śmietankowego pesto, krewetkę oraz ząbki czosnku OLE!. Podajemy jako przystawkę/przekąskę.