Czarniak – smaczny wybór
Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.
Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.
Dla zdrowotności!
Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski. Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.
Czarniak jest szczególnie bogaty w:
• Białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
• Witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;
• Witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;
• Selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.
Sezon na czarniaka
Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii.
Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się
z tą rybą, aby zachować jego wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb na raz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.
Z korzyścią dla planety
Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.