Historia lodów sięga starożytności, kiedy to były spożywane jako sok owocowy z kruszonym lodem. W czasach Ludwika XIV lodowe desery zyskały popularność na francuskim dworze, ale dziś w ich składzie często znajdują się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne słodziki, co może negatywnie wpływać na zdrowie i figurę. Dlatego warto rozważyć przygotowanie lodów samodzielnie. Poznaj nasze przepisy
Aleksandra Załęska
2024-06-17 15:46
Udostępnij
Herbaciane lody na letnie upały

Aby przygotować domowe lody, potrzebujemy tylko ulubionych owoców i wysokiej jakości herbaty. Dzięki tym składnikom nasze lody będą zdrowsze oraz idealnie orzeźwią i ugasią pragnienie w gorący dzień.

Lody Truskawkowe

Truskawki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody na bazie truskawek będą więc doskonałym popołudniowym deserem.

Składniki:

  • Truskawki
  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
  2. Parzymy herbatę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Gdy herbata wystygnie, dodajemy do niej truskawki i miksujemy na jednolitą masę.
  4. Dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy i wlewamy do foremek do lodów.
  5. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Lody Grejpfrutowe

Grejpfrut ma niską kaloryczność i wspiera pracę układu trawiennego. Dodatkowo wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Jeśli grejpfrut jest zbyt gorzki, można dodać trochę miodu lub słodzika.

Składniki:

  • Szklanka soku z grejpfruta
  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • ½ łyżki miodu
  • Mięta

Przygotowanie:

  1. Ucieramy miętę z miodem.
  2. Parzymy herbatę i czekamy, aż ostygnie.
  3. Do ostudzonej herbaty dodajemy sok z grejpfruta oraz wcześniej przygotowaną mieszankę miętową.
  4. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy do foremek do lodów.
  5. Umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin.

Lody Bananowe

Bananowe lody są bardziej kaloryczne, ale dostarczają dużo energii i są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych lodów sprzedawanych w sklepach.

Składniki:

  • Banany
  • Herbata Akbar Pure Ceylon

Przygotowanie:

  1. Banany blendujemy na gładką masę.
  2. Parzymy herbatę i czekamy, aż ostygnie.
  3. Łączymy herbatę z bananami i mieszamy.
  4. Przekładamy mieszankę do foremek do lodów i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Życzę smacznego! Te proste przepisy na domowe lody nie tylko zaspokoją nasze podniebienie, ale także pozwolą cieszyć się pysznym deserem w zdrowszej wersji.