Warzywa i owoce powinny być stałym elementem każdego posiłku, w tym co najmniej 2 razy w postaci surowej. Osoby dorosłe powinny jeść minimum pół kilograma warzyw i owoców dziennie (bez ziemniaków). Są one najbogatszym, naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jak również utrzymanie go w dobrym stanie zdrowia jest niemożliwe.
Warzywa i owoce są produktami niskokalorycznymi, zawierają mało tłuszczu, zaś dużo wody. Stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a ze względu na obecność pierwiastków odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej organizmu. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który co prawda nie jest składnikiem odżywczym, ale odgrywa istotną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, a szczególnie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Warzywa i owoce ze względu na swe walory smakowe i zapachowe, a także barwę i konsystencję, zwiększają atrakcyjność i strawność pożywienia, podnosząc jego wartość odżywczą.