Jedz letnie warzywa i owoce! Przepisy

Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią. O ciekawych sposobach ich wykorzystania i wpływie na nasz dobry nastrój opowie Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska – specjalista ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!"
Aleksandra Załęska
2024-06-17 15:42
Udostępnij
Jedz letnie warzywa i owoce! Przepisy

Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw

Składniki:
• ½ zielona cukinia
• ½ żółta cukinia
• 1 mały bakłażan
• 1 czerwona papryka
• natka pietruszki
• 200g piersi z kurczaka
• sól
• pieprz
• papryka ostra mielona
• olej rzepakowy

Sos:

• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 2 płaskie łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki musztardy
• sól
• pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem i udekoruj natką pietruszki.

Makaron z cukinii z sosem śmietanowym

Składniki:
• 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
• 1 mała cebula
• 1 mały ząbek czosnku
• 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 200g piersi z kurczaka
• ½ szklanki śmietanki 30%
• ½ łyżka masła
• 1 łyżka oliwy
• sól
• pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.

Czereśnie pod lekkim biszkoptem

Składniki:
• 500g wydrylowanych czereśni
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej tortowej
• laska wanilii
• szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę.

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj.

Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25cm).

Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180st C piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Kisiel porzeczkowy

Składniki:
• 250-300g czerwonych porzeczek
• 0,5l wody
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• do dekoracji - porzeczki, mięta/melisa

Wykonanie:

Umyj porzeczki i oberwij szypułki, możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji. Z 0,5l wody odlej pół szklanki. Resztę wody zagotuj, wsyp porzeczki i cukier.

Gotuj porzeczki kilka minut aż się zrobią miękkie. Zestaw garnek z ognia, zblenduj rozgotowane porzeczki. W pozostawionej połowie szklanki wody wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia mąkę ziemniaczaną.

Ponownie ustaw na ogniu garnek z porzeczkami i dodawaj wodę z mąką cały czas mieszając. Zagotuj chwilę. Można zjadać na ciepło i na zimno. Udekoruj przed podaniem całymi porzeczkami i ewentualnie miętą lub melisą.