KE zabroni dodawania cukru do soków owocowych?

Zakaz dodawania cukru do soków owocowych jest najważniejszą zmianą zaproponowaną 22 września przez Komisję Europejską w unijnej dyrektywie o sokach z 2001 r. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej diety
fit.pl
2010-09-23 00:00
Udostępnij
KE zabroni dodawania cukru do soków owocowych?
Obecnie dodatek cukru w sokach owocowych jest dozwolony, o ile nie przekracza 150 g na litr. Jeśli chodzi o nektary owocowe, to cukru nie może być więcej niż 20 proc. całkowitej wagi.

KE chce pozostawić możliwość dosładzania nektarów cukrem albo miodem, pod warunkiem, że będzie to jasno napisane na opakowaniu. Natomiast soków dosładzać nie będzie można.

Ponadto proponowana nowelizacja dyrektywy czyni wyraźne rozróżnienie między owocowymi sokami 100-procentowymi, a sokami na bazie koncentratu.

Soki owocowe stanowią 10 proc. konsumowanych w UE napojów bezalkoholowych, przy czym 88 proc. to soki produkowane na bazie koncentratu.

KE nie spodziewa się, by jej propozycja natrafiła na opór w Parlamencie Europejskim i w Radzie UE, gdzie są reprezentowane rządy państw członkowskich.

Źródło PAP Nauka w Polsce

www.fit.pl