PRZEPIS: Łosoś w sosie kurkowym z Kaparami w zalewie octowej OLE!
Składniki:
• 1 większy filet z łososia
• 200g kurek
• oliwa oraz 1 duża łyżka masła
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• Kapary w zalewie octowej OLE!
• 330ml kremówki
• sól i pieprz
• ½ pęczka koperku i pietruszki
Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórkę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurki dokładnie myjemy i odsączamy na papierze kuchennym. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy łososia z każdej strony około 3 min. Kiedy będzie już jasno różowy zdejmujemy na bok. Kurki podsmażamy na patelni na oliwie i po chwili dodajemy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Smażymy ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy łyżkę masła. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy łososia. Podsmażamy chwilę i dodajemy śmietanę oraz kapary. Czekamy chwilę, aż śmietana się zetnie i powstanie gęsty sos. Doprawiamy koperkiem i pietruszką wedle uznania. Podajemy na ciepło.