Makaron ze szparagami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami (dla 3-4 osób)
Składniki:
• opakowanie makaronu typu tagliatelle
• 1 pęczek szparagów
• 70g gorgonzoli
• 150ml śmietanki (30%, może być także 12%)
• 1 ząbek czosnku
• oliwa
• suszone pomidory z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami Ole!
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki oraz główki, które odstawiamy na bok. Łodygi kroimy na centymetrowe plasterki.
Posiekany czosnek podsmażamy na oliwię, dorzucamy główki szparagów. Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut do miękkości.
W tym czasie nastawiamy makaron. Główki szparagów odstawiamy na bok, do miski i na tą samą patelnię dodajemy gorgonzolę oraz śmietankę. Dorzucamy suszone pomidory z oliwkami i kaparami. Dodajemy 1/3 szklanki z ugotowanego makaronu, miód i mieszamy, aż całość stanie się gęsta. Doprawiamy do smaku.
Makaron łączymy z sosem i podajemy na ciepło z główkami szparagów.