Makaron ze szparagami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Makaron to jedno z tych dań, które zadowala podniebienia na całym świecie swoją różnorodnością i uniwersalnością. W połączeniu z odpowiednimi składnikami, może stać się prawdziwą ucztą smaków. Dzisiejsza propozycja to makaron ze szparagami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami - danie, które zachwyci zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i tych, którzy poszukują nowych, ciekawych kombinacji smakowych. Szparagi dodają potrawie świeżości i chrupkości, gorgonzola wprowadza wyrazisty, kremowy smak, a suszone pomidory uzupełniają całość swoim intensywnym aromatem. To połączenie nie tylko cieszy oko, ale także podniebienie, stanowiąc doskonały wybór na elegancki obiad czy romantyczną kolację.
Aleksandra Załęska
2024-06-24 16:39
Udostępnij
Makaron ze szparagami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Makaron ze szparagami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami (dla 3-4 osób)

Składniki:
• opakowanie makaronu typu tagliatelle
• 1 pęczek szparagów
• 70g gorgonzoli
• 150ml śmietanki (30%, może być także 12%)
• 1 ząbek czosnku
• oliwa
• suszone pomidory z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami Ole!
• sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki oraz główki, które odstawiamy na bok. Łodygi kroimy na centymetrowe plasterki.
Posiekany czosnek podsmażamy na oliwię, dorzucamy główki szparagów. Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut do miękkości.
W tym czasie nastawiamy makaron. Główki szparagów odstawiamy na bok, do miski i na tą samą patelnię dodajemy gorgonzolę oraz śmietankę. Dorzucamy suszone pomidory z oliwkami i kaparami. Dodajemy 1/3 szklanki z ugotowanego makaronu, miód i mieszamy, aż całość stanie się gęsta. Doprawiamy do smaku.
Makaron łączymy z sosem i podajemy na ciepło z główkami szparagów.