W Polsce malina rośnie pospolicie w lasach, zaroślach, ziołoroślach, na zboczach i zrębach. Coraz częściej bywa uprawiana w ogrodach przydomowych i działkowych.
Owocowe bogactwo
Owoc zbiorowy maliny (bo tak botanicznie określa się owoc maliny) – Fructus Rubi idaei (Bacca Rubi idaei) jest zasobny w węglowodany: sacharozę, fruktozę, glukozę oraz kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy. Te ostatnie wzmagają apetyt i sprawiają, ze nasze kubki smakowe pracują na wzmożonych obrotach. Malina zawiera także olejek eteryczny, który determinuje jej charakterystyczny i niepowtarzalny aromat. Owoce bogate są także antocyjany – silne przeciwutleniacze oraz pektyny. Pektyny to frakcja błonnika pokarmowego, która posiada zdolność chłonięcia wody. Malina to także bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6. 200g malin pozwala pokryć w 100% dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. w owocach znajdują się także oraz składniki mineralne: potas, magnez, miedź, wapń, żelazo i fosfor.
Malina na zdrowie
Ze świeżych owoców produkuje się syrop malinowy, używany do poprawiania smaku leków. Często bywa on dodawany do mieszanek różnych specyfików zalecanych w przeziębieniach. Suszone owoce maliny to składnik mieszanek ziołowych o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Aby wzmocnić działanie owocu, warto syrop malinowy zmieszać z naparem kwiatu lipy lub bzu czarnego. Spożywanie w dużych ilościach świeżych, surowych owoców maliny zalecane jest jako środek pomocniczy w anemii oraz regulujący pracę przewodu pokarmowego.
Malina w kuchni
Owoce malin są bardzo smaczne, soczyste i słodkie. To wspaniały owoc deserowy. Świeżo zebrane maliny to doskonały dodatek do ciast, galaretek i deserów np. z lodami i bitą śmietaną. Soki malinowe poza działaniem leczniczym stanowią świetny dodatek do herbat, napojów i ponczów. Warto jednak pamiętać, że malina to owoc wyjątkowo delikatny i nietrwały. Łatwo się psuje i szybko fermentuje. Do konsumpcji maliny nadają się jedynie w ciągu 24 godzin po zbiorze. Z tego powodu, większość zbieranych owoców jest przerabiana na soki, dżemy, galaretki i wino, a także suszona.
Lecznicze liście
Liście maliny to uznany surowiec leczniczy – Folium Rubi idaei. Susz liści malinowych stosuje się w postaci naparu jako środek o działaniu ściągającym, wspomagającym leczenie biegunek, nieżytów żołądka i jelit. Sprawdza się też jako środek łagodzący przy zaburzeniach menstruacyjnych, a także przy wysypkach i egzemach.
dr A. Czarnewicz-Kamińska
Przepis kulinarny
Torcik z malinami
Składniki:
4 jaja, pół kostki masła, 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 10 dag mąki 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, szczypta soli, masło do wysmarowania formy.
Nadzienie: 500 dag malin, mały kieliszek wódki, szklanka śmietany kremówki, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka. Roztopić czekoladę i z orzechami dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać i wraz z białkami połączyć delikatnie z masą żółtkową. Ciasto wylać do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piec około 40 min. Ostudzić. Maliny umyć, osączyć. 1/3 część upieczonego ciasta ściąć i pokruszyć. Resztę ciasta skropić wódką i ułożyć na nim maliny. Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno, wyłożyć na maliny. Posypać pokruszonym ciastem i cukrem pudrem.