Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 st Celsjusza. Natłuść formę do pieczenia. Następnie zmieszaj w jednym naczyniu: brązowy cukier, słodzik, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i powoli mieszając dodaj mus jabłkowy, startą marchew oraz olej. Przelej wszystko do naczynia z suchymi produktami i powoli wymieszaj. Wlej wszystko w foremki do ciasta (muffinów) i piecz ok. 45- 60 minut.
Marchwiowe Muffiny
* ½ szklanki brązowego cukru * ½ szklanki substytutu białego cukru np. słodzika * ½ szklanki pełnowartościowej maki pszennej * 1 łyżka proszku do pieczenia * 1 łyżka cynamonu * 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej * 1/8 łyżki zmielonego imbiru * 4 białka * ½ szklanki niesłodkiego musu jabłkowych * 1 szklanka startej marchwi * ¼ szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek