* 3 średnie pomidory * 2 ząbki czosnku (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi) * 5 jajek * ewentualnie troszke szczypiorku * vegeta (albo inne przyprawy) * bazylia * oliwa z oliwek
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Omlet z pomidorem
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Następnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy, aby się poddusiło. Gdy pomidory się podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut, gdy jajka się zetną, danie jest gotowe.