Najmodniejsze domowe lody pistacjowe
Pistacja to hit tego roku i jeden z najmodniejszych smaków, który zawładnął internetem. Wszystko smakuje z nią lepiej, a zrobienie pistacjowego deseru wcale nie jest trudne! Pierwsza propozycja to prawdziwa uczta dla miłośników tych wyjątkowych orzechów. Kremowa konsystencja i intensywny smak pistacji sprawiają, że lody zachwycą każdego smakosza. Możesz je przygotować w tradycyjny sposób, a także z pomocą robota gotującego. Wystarczy dodać składniki, ustawić odpowiedni program, a robot zajmie się resztą.
Składniki:
· 180 g niesolonych, obranych pistacji,
· 500 ml mleka (ponad 3,2% tłuszczu),
· 500 g śmietany 36%,
· 200 g cukru (lub ksylitolu),
· 20 g skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie lodów rozpocznij od posiekania pistacji ostrym i precyzyjnym nożem. W rondelku z nieprzywierającym dnem (np. o dwustronnej strukturze plastra miodu) wymieszaj mleko ze śmietanką, cukrem i skrobią kukurydzianą. Możesz to także zrobić w wielofunkcyjnym robocie kuchennym z funkcją gotowania – zdecydowanie usprawnisz sobie dzięki temu pracę i ograniczysz ilość brudnych naczyń. Korzystając z takiego sprzętu, umieść wszystkie składniki w jego misie. Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodaj posiekane pistacje i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej do hermetycznego pojemnika. Umieść go w zamrażarce na co najmniej 8 godzin, mieszając co godzinę przez pierwsze 3-4 godziny, aby lody były bardziej kremowe. Przed podaniem wyjmij masę z zamrażarki i pozwól im nieco zmięknąć (wystarczy około 10 minut). Możesz je także lekko zmiksować, aby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. Taki deser podaj w szklanych pucharkach lub w wafelkach. Dla podbicia smaku całość posyp posiekanymi pistacjami. Idealnie wkomponuje się tutaj także szczypta soli gruboziarnistej, która podkręci smak orzechów i nada im charakteru.
Nieco inna jagodzianka
Polowanie na najlepsze jagodzianki w Polsce trwa w najlepsze! Z kruszonką czy z cukrem pudrem? A może w formie sorbetu? Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom jagód, którzy będą zachwyceni ich intensywnym smakiem, podkreślonym sokiem z cytryny. Całość tworzy świeży i lekki deser, balansując słodycz z delikatną kwasowością. Dodatek złocistej, maślanej kruszonki jeszcze bardziej przypomni ulubiony smak lata.
Składniki:
· 150 g zmielonego ksylitolu (można zastąpić cukrem pudrem),
· 250 g mieszanki mrożonych owoców jagodowych,
· 1 mała cytryna obrana ze skórki,
· opcjonalnie: kilka listków mięty lub bazylii.
Kruszonka:
· 100 g mąki,
· 50 g masła,
· 50 g cukru.
Sposób przygotowania:
W blenderze (lub w misie robota kuchennego, jeśli z niego korzystasz) umieść mrożone owoce, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę oraz ksylitol. Jeśli chcesz dodać sorbetowi rześkości i świeżego aromatu, wrzuć kilka listków mięty lub bazylii. Miksuj składniki do uzyskania gładkiej masy. Przełóż gotowy sorbet do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, mieszając co 30 minut. W tym czasie wykonaj sekretny składnik tego pysznego deseru – najlepszą i bardzo prostą w przygotowaniu… kruszonkę! Wystarczy, że w misce wymieszasz palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną małe grudki ciasta. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Pozostaw do ostygnięcia.
Przed podaniem posyp lody obficie kruszonką i udekoruj je ulubionymi dodatkami – listkami ziół, posiekaną białą czekoladą czy dodatkowym cukrem pudrem. To będzie hit tego lata!
Sorbet ananasowo-kokosowy z nutą mięty
Sorbet ananasowo-kokosowy to propozycja z tropikalnym twistem dla wszystkich, którzy lubią egzotyczne smaki lub tęsknią za rajskimi wakacjami. Słodki, soczysty ananas i mleczko kokosowe doskonale komponują się z kwaskowatością limonki i świeżością mięty, tworząc pyszne połączenie.
Składniki:
· 1 średni ananas, obrany i pokrojony w kawałki,
· 200 ml mleczka kokosowego,
· 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem),
· sok z 1 limonki,
· kilka listków mięty,
· opcjonalnie: wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
Ananasa obierz i pokrój na małe kawałki, po czym umieść je w zamrażarce na kilka godzin. Całkowicie zamrożone kawałki ananasa przełóż do misy robota gotującego z ostrzem wielofunkcyjnym lub blendera, dodając mleczko kokosowe, cukier, sok z limonki i listki mięty. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie przełóż ją do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na około 2-3 godziny. Misę wielofunkcyjnego robota umyjesz w dosłownie 3 minuty, po to, aby przejść do przygotowania polewy. Z miętą idealnie komponuje się gorzka czekolada, którą roztopisz w kielichu urządzenia. Wlej do niej odrobinę śmietanki 36% oraz wiórki kokosowe. A dla odważnych smakoszy, świetnie sprawdzi się mały dodatek mielonego chilli. Przed podaniem udekoruj sorbet wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Lody Dulce de Leche
Kolejna propozycja na upalne dni to kwintesencja karmelowej przyjemności! Dulche de Leche to mleczny karmelowy krem, który wywodzi się z Argentyny. Tym kultowym przysmakiem podbijesz kubki smakowe domowników! Kremowa, delikatna baza wzbogacona o słodki kajmak i orzechy tworzy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Subtelny dodatek soli kontrastuje ze słodyczą, a karmelizowane orzechy nadają lodom wyjątkowej tekstury i chrupkości. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie takich lodów jest banalnie proste, jeśli Twoim pomocnikiem będzie robot gotujący. Zmiksujesz w nim lody, rozpuścisz składniki, a po wszystkim misa sama się umyje w odpowiednim trybie!
Składniki:
Orzechy włoskie w karmelu:
· 100 g cukru,
· 3-4 krople soku z cytryny lub wody,
· 50 g orzechów włoskich, pokrojonych na większe kawałki.
Lody:
· 400 ml mleka,
· 200 g śmietanki 36%,
· 6 żółtek,
· 50 g cukru,
· 300 g kajmaku,
· szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania orzechów w karmelu. Do rondla z nieprzywierającą, dwustronną powierzchnią funkcyjną, która zapobiegnie przypaleniu się składników, wsyp cukier, dodaj kilka kropli cytryny lub wody i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodaj do niego pokrojone orzechy włoskie i dobrze połącz składniki. Wylej orzechy na silikonową matę i pozostaw do wystudzenia.
W dużej misce lub w misie robota gotującego umieść mleko, śmietankę, żółtka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj kajmak i ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Gotową masę przelej do foremek do lodu i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść foremki w zamrażarce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmij zamrożony krem z foremek i umieść go ponownie w misie robota lub w misce. Miksuj, aż masa stanie się kremowa i nabierze jednolitej konsystencji. Orzechy w karmelu posiekaj i dodaj do lodów. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. I gotowe!