To zbyt mało. Zdaniem ekspertów owoce i warzywa są niezbędne do utrzymania optymalnego zdrowia.
Owoce i warzywa to zdrowie
Owoce i warzywa powinny zajmować istotne miejsce w zdrowej diecie. Są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik i składniki odżywcze, niezbędne do walki z chorobą. Stanowią też pierwszą linię obrony przed otyłością i przewlekłymi stanami chorobowymi, takimi jak choroby serca, rak i cukrzyca, jak również przewodu pokarmowego. Dodatkowo, owoce i warzywa są niezbędne dla zdrowego rozwoju ciąży i prawidłowego i rozwój dzieci.
Bogactwo antyoksydantów
Owoce i warzywa są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, a także witamin A, C i E, selenu i cynku. Przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a dzięki temu, że zwalczają wolne rodniki, które atakują zdrowe komórki w organizmie, przyczyniają się do przedłużania młodości. Badania wykazują, że owoce i warzywa pomagają walczyć z rakiem, gdyż dzięki przeciwutleniaczom wzmacniają system immunologiczny, zmniejszają stany zapalne związane z chorobami serca, wpływają na polepszenie wzroku, a nawet opóźniają procesy starzenia.
Bogactwo błonnika
Zaleca się spożywanie co najmniej 25 gramów błonnika dziennie (niektórzy eksperci sugerują spożywanie nawet 37 gramów dziennie), ale większość z nas dostarcza mniej niż połowę dziennego zapotrzebowania. Błonnik, którego bogactwem są owoce i warzywa (jak również produkty pełnoziarniste) , pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca, obniża poziom cholesterolu, a także może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka okrężnicy, jajnika i piersi. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika jest również związane ze zmniejszeniem ryzyka kamicy żółciowej. Błonnik odgrywa również kluczową rolę w regulacji głodu i promowaniu zdrowej wagi. Owoce i warzywa mogą poprawić twoje zdrowie teraz i zapobiec chorobom w przyszłości.
Zdrowa ciąża dzięki owocom i warzywom
Niezależnie czy jesteś w ciąży, czy planujesz zajść w ciążę, dieta bogata w owoce i warzywa będzie miała korzystny wpływ na zdrowie twojego dziecka. Ponadto niektóre owoce i warzywa mogą zapobiegać wadom wrodzonym. Pomarańcze, szpinak, brokuły i fasola są bogatym źródłem kwasu foliowego, które spożywanie jest wskazane w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad kręgosłupa.
Pomocne w zdrowym rozwoju
Zrównoważona dieta bogata w owoce i warzywa to fundament zdrowego wzrostu dzieci i ich rozwoju w życiu dorosłym. Wprowadzenie owoców i warzyw jako podstawy ich diety wpływa również na zdrowe wzorce jedzenia, które pomogą chronić je przed otyłością na całe życie.
Pomocne w walce z rakiem
Według National Cancer Institute, dieta bogata w pokarmy roślinne jest związana z niższym ryzykiem raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuc, okrężnicy, trzustki i gruczołu krokowego. Dieta bogata w owoce i warzywa również przyczynia się do utrzymania zdrowej wagi i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów związanych z otyłością.
Dobre dla serca
Jedzenie owoców i warzyw nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, obniżając poziom cholesterolu, zmniejsza też ryzyko zatorów oraz stan zapalny, dzięki czemu może pomóc ludziom z chorobami serca. Zaleca się spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze i mają mało kalorii i mogą pomóc w kontroli wagi i cholesterolu.
Pomagają kontrolować cukrzycę
Ponieważ owoce i warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik, mogą pomóc w utracie wagi i zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Warzywa i owoce są również ważne w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi u ludzi, którzy cierpią na tę chorobę. Błonnik opóźnia wchłanianie glukozy w jelicie cienkim i może pomóc w zapobieganiu skoków poziomu glukozy we krwi.
Włączenie owoców i warzyw do swojej diety jest niezbędne w promowanie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Powinieneś spożywać co najmniej pięć porcji lub 2-1/2 szklanki świeżego soku dziennie, co pomoże nie tylko w profilaktyce przeciw wielu chorobom, ale również pozwoli utrzymać wagę na właściwym poziomie.