Owoce i warzywa, które warto wprowadzić do diety

Dbanie o zdrowie nasze i naszych najbliższych jest odpowiedzialnym wyzwaniem, z którym mierzymy się na co dzień, więc warto poświęcić jej chwilę czasu. Planując posiłki dla całej rodziny należy pamiętać o kilku zasadach, które pomogą przygotowywać pyszne, a jednocześnie w pełni wartościowe posiłki, które będą odpowiadać potrzebom małych i dużych domowników.
2020-03-23 00:00
Udostępnij
Owoce i warzywa, które warto wprowadzić do diety

Nie bez znaczenia jest zarówno smak serwowanych dań, ale i jakość produktów, z jakich zostały one przygotowane. W codziennej diecie ogromne znaczenie mają świeże produkty, jak owoce czy warzywa, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mających bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Porcja owoców lub warzyw w każdym posiłku

Wraz z rozwojem chorób cywilizacyjnych i zmieniającym się stylem życia, niezbędne jest dopasowywanie codziennej diety do potrzeb organizmu. Obecnie zaleca się, by w każdym posiłku, zarówno dla dziecka, jak i dla osoby dorosłej znalazła się porcja owoców lub warzyw. Mogą one stanowić dodatek do dań mięsnych lub rybnych albo być osobnym posiłkiem. Jako uzupełnienie dania, doskonale sprawdzi się np.

  • surówka z pora i jabłka lub jabłka i marchewki,
  • wszelkiego rodzaju kiszonki,
  • chrupiąca sałata z odrobiną jogurtu naturalnego,
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek do podkreślenia smaku.

Gdy chcemy, żeby owoce i warzywa stanowiły osobny posiłek, wtedy najlepiej sięgnąć po

  • sałatkę z dodatkiem ulubionych warzyw i lekkim sosem na bazie oliwy i soku z cytryny,
  • pokrojone w słupki warzywa z sosem czosnkowym lub guacamole,
  • sałatkę owocową,
  • koktajl lub świeżo wyciśnięty sok owocowo-warzywny.

Pomysły na ciekawe i smaczne dania z wykorzystaniem owoców i warzyw znajdziesz również na stronie www.kaufland.pl/konkursy-akcje/jedzenie-to/owoce-warzywa.html.

Jakie witaminy kryją się w popularnych owocach i warzywach?

Codzienną dietę warto urozmaicać owocami i warzywami przede wszystkim dlatego, że mają w sobie mnóstwo wartościowych składników, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Sięgajmy choćby po:

  • jabłka - źródło likopenu, błonnika, pektyn i witamin A, C oraz wielu witamin z grupy B
  • gruszki - w których znajdziemy potas, fosfor, wapń, bor i jod, kwasy owocowe oraz witaminy A, B, C i PP,
  • cytrusy bogate w witaminę C, foliany, błonnik i flawonoidy.

Nie zapominajmy też o:

  • warzywach kapustnych, w tym brukselce, kalafiorach, brokułach czy jarmużu, które dostarczą nam minerałów, takich jak potas, żelazo i wapń oraz witamina A,
  • a także o warzywach korzeniowych, jak np. buraki, ziemniaki, marchewka, seler, w których znajdziemy kwas foliowy, witaminę K, karoten, luteinę, cholinę, inulinę i cenne przeciwutleniacze.