Nie bez znaczenia jest zarówno smak serwowanych dań, ale i jakość produktów, z jakich zostały one przygotowane. W codziennej diecie ogromne znaczenie mają świeże produkty, jak owoce czy warzywa, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mających bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Porcja owoców lub warzyw w każdym posiłku
Wraz z rozwojem chorób cywilizacyjnych i zmieniającym się stylem życia, niezbędne jest dopasowywanie codziennej diety do potrzeb organizmu. Obecnie zaleca się, by w każdym posiłku, zarówno dla dziecka, jak i dla osoby dorosłej znalazła się porcja owoców lub warzyw. Mogą one stanowić dodatek do dań mięsnych lub rybnych albo być osobnym posiłkiem. Jako uzupełnienie dania, doskonale sprawdzi się np.
- surówka z pora i jabłka lub jabłka i marchewki,
- wszelkiego rodzaju kiszonki,
- chrupiąca sałata z odrobiną jogurtu naturalnego,
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek do podkreślenia smaku.
Gdy chcemy, żeby owoce i warzywa stanowiły osobny posiłek, wtedy najlepiej sięgnąć po
- sałatkę z dodatkiem ulubionych warzyw i lekkim sosem na bazie oliwy i soku z cytryny,
- pokrojone w słupki warzywa z sosem czosnkowym lub guacamole,
- sałatkę owocową,
- koktajl lub świeżo wyciśnięty sok owocowo-warzywny.
Pomysły na ciekawe i smaczne dania z wykorzystaniem owoców i warzyw znajdziesz również na stronie www.kaufland.pl/konkursy-akcje/jedzenie-to/owoce-warzywa.html.
Jakie witaminy kryją się w popularnych owocach i warzywach?
Codzienną dietę warto urozmaicać owocami i warzywami przede wszystkim dlatego, że mają w sobie mnóstwo wartościowych składników, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Sięgajmy choćby po:
- jabłka - źródło likopenu, błonnika, pektyn i witamin A, C oraz wielu witamin z grupy B
- gruszki - w których znajdziemy potas, fosfor, wapń, bor i jod, kwasy owocowe oraz witaminy A, B, C i PP,
- cytrusy bogate w witaminę C, foliany, błonnik i flawonoidy.
Nie zapominajmy też o:
- warzywach kapustnych, w tym brukselce, kalafiorach, brokułach czy jarmużu, które dostarczą nam minerałów, takich jak potas, żelazo i wapń oraz witamina A,
- a także o warzywach korzeniowych, jak np. buraki, ziemniaki, marchewka, seler, w których znajdziemy kwas foliowy, witaminę K, karoten, luteinę, cholinę, inulinę i cenne przeciwutleniacze.