Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 90 g miodu
- 90 g mąki z pełnego przemiału
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- szczypta soli
- Składniki na warstwę wierzchnią:
- 350 g owoców, najlepiej świeżych i miękkich, na przykład truskawek
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 225 g serka Mascarpone
Przygotowanie ciasta:
Ubić pianę z 3 białek dodając szczyptę soli. Do piany wmieszać miód i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i starannie wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wygładzić powierzchnię i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 °C. Piec ok. 15 min., następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się dobrze upiekło. Gdy będzie gotowe, ostudzić, wyłożyć i pokropić sokiem. Ochłodzić.
Warstwa wierzchnia: Połowę owoców zmiksować z miodem i sokiem. Mus owocowy wymieszać z Mascarpone. Całość przykryć i ochłodzić przez ok. 15 min.
Krem rozsmarować krem na cieście, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plastry owoce.
[-------]