Placuszki owsiane z jabłkami. | |
Ilość porcji: 1 | |
Składniki: - jajka (3 białka i 1 całe jajko) - 50 gr płatków owsianych górskich - 50 dag posiekanych orzechów (można dodać kto, co lubi: rodzynki, żurawinę, morele) - jedno duże jabłko, starte na tarce o dużych oczkach albo pokrojone w kostkę - cynamon |
|
Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy blenderem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, (choć nie jest to konieczne). Do płatków dodajemy całe jajko i mieszamy blenderem, a następnie dodajemy starte jabłko, bakalie, cynamon oraz ubite białka. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Patelnię smarujemy delikatnie oliwą i łyżką formujemy na patelni cztery okrągłe placki i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obu stron. Placuszki owsiano-jabłkowe są pysznym, zdrowym i pożywnym śniadaniem. Idealne również na zabranie zamiast kanapek do pracy czy szkoły. Można je modyfikować zamieniając jabłka na inne owoce i dodając swoje ulubione dodatki. |
|
Dodane przez: lolapop81 |