Proteinowy chlebek z suszonymi pomidorami

Szukasz pomysłu na smaczne, zdrowe i sycące pieczywo? Proteinowy chlebek z suszonymi pomidorami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Dzięki wysokiej zawartości białka i bogactwu składników odżywczych, idealnie sprawdzi się jako element zbilansowanej diety. Suszone pomidory nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami – od past warzywnych po sery czy wędliny. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się pieczywem, które jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych, wspierających zdrowy styl życia.
Aleksandra Załęska
Wczoraj 10:06
Udostępnij
Proteinowy chlebek z suszonymi pomidorami

Proteinowy chlebek z suszonymi pomidorami

Składniki:

• 500 g twarogu
• 1 szklanka płatków owsianych
• po ½ szklanki siemienia lnianego, pestek słonecznika i dyni
• 4 jajka
• 1 łyżeczka soli
• szczypta pieprzu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka ulubionych ziół (np. zioła prowansalskie)
• ½ słoiczka Suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

Przygotowanie:

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy resztę składników, doprawiamy i dokładnie mieszamy za pomocą łopatki.
Formujemy bochenek, który układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez godzinę i chlebek proteinowy gotowy!