Soczysty kurczak w śliwkowej marynacie
Pałki z kurczaka w połączeniu z marynatą na bazie suszonych śliwek to propozycja, która zaskoczy każdego smakosza. Dzięki specjalnej marynacie kurczak jest soczysty, aromatyczny i pełen smaku.
Przygotuj:
• 1,5 kg pałek z kurczaka
• 2 jabłka
• gałązkę rozmarynu
• 600 g ziemniaków
• 350 g marchewki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżka wody
• sól, pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
• 70g suszonych śliwek
• 50g cebuli
• 10g miodu
• 100 ml wody
• 1 łyżeczka mąki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki rozmarynu
• pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki marynaty zblenduj na gładką masę. Natrzyj nią dokładnie pałki z kurczaka i odstaw na 3 godziny do lodówki.
2. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój na drobniejsze kawałki i wymieszaj z przyprawami, olejem oraz wodą. Tak przygotowane warzywa włóż do rękawa do pieczenia.
3. W rękawie umieść również zamarynowane pałki z kurczaka oraz ćwiartki jabłek. Całość dokładnie wymieszaj, zawiąż rękaw, korzystając z dołączonego klipsa i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 70-80 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone, a warzywa miękkie i aromatyczne.
Łosoś w pomarańczowo-miodowej glazurze z puree z batata i mango
Łosoś w glazurze pomarańczowo-miodowej to danie, które z powodzeniem można podać na specjalną okazję, ale również na co dzień, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne.
Przygotuj:
Składniki na łososia i glazurę
• 4 dzwonki łososia
• sok z 1 pomarańczy
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżeczki miodu
• 4 łyżki masła
• sól, pieprz
• szczyptę gałki muszkatołowej
Składniki na puree:
• 3-4 bataty
• olej z awokado
• sok z cytryny
• świeżą żurawinę
• 1 mango (miąższ)
• 100 ml mleka kokosowego
• 100 ml mleka migdałowego
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Puree: pokrój bataty w kostkę, wymieszaj z solą, pieprzem, olejem, sokiem z cytryny i żurawiną. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu dodaj miąższ z mango, mleko kokosowe i mleko migdałowe. Całość zmiksuj na gładkie puree.
2. Glazura do ryby: w rondelku połącz sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, masło, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu, aż glazura zgęstnieje.
3. Łosoś: na papierze do pieczenia ułóż plastry pomarańczy, a na nich dzwonki łososia. Polej je przygotowaną glazurą, a następnie zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 8-12 minut, w zależności od grubości dzwonków.
4. Serwowanie: Na talerzu ułóż puree z batatów i mango, na wierzch u połóż łososia, a całość posyp chipsami z kokosa dla dodatkowego smaku i chrupkości.
Buraczkowa tarta z kozim serem i orzechami włoskimi
Tarta z burakami to połączenie delikatnej słodyczy, kremowego sera i chrupiących orzechów, które zachwyci miłośników wegetariańskich specjałów.
Przygotuj:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 3 średnie buraki (ugotowane lub wcześniej upieczone)
• 100 g sera koziego – może być w formie rolady
• garść orzechów włoskich
• 1 łyżkę miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• świeży tymianek do dekoracji
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ciasto: rozwiń ciasto francuskie i ułóż je w formie do tarty, pamiętając o wcześniejszym wyściełaniu jej papierem do pieczenia. Delikatnie zawiń brzegi, a ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, aby lekko podpiec spód.
– Bez względu na to, czy korzystamy z gotowych spodów czy pokusimy się o zrobienie blatu sami, warto pamiętać o wyłożeniu formy papierem do pieczenia. To rozwiązanie ma wiele zalet – przede wszystkim zapobiega przywieraniu ciasta, co znacznie ułatwia jego porcjowanie i podawanie. Dodatkowo pozwala oszczędzić czas, ponieważ forma pozostaje czysta, a resztki jedzenia zatrzymują się na papierze, który po użyciu można po prostu wyrzucić – podpowiada ekspertka marki Paclan.
2. W międzyczasie pokrój ugotowane lub upieczone buraki w cienkie plasterki.
3. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie plasterki buraków. Posyp pokruszonym serem kozim i orzechami włoskimi. Skrop całość miodem i oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż ser się lekko zarumieni, a ciasto będzie złociste. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżym tymiankiem.
Czy w twojej kuchni zapachniało już inspiracjami? Powyższe przepisy to doskonały sposób, by urozmaicić codzienne obiady i odkryć nowe, pełne aromatu połączenia smaków. Nie zwlekaj – spróbuj i przekonaj się, jak proste może być przygotowanie wyjątkowego obiadu z piekarnika!