Nie tylko karkówka…
Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Oprócz pieczonych skrzydełek, kaszanki czy aromatycznej karkówki, warto urozmaicić potrawy z rusztu, zaskakując domowników nowymi połączeniami. Okazuje się, że istnieje wiele ciekawych i prostych propozycji, którymi możemy urozmaicić grillowe menu. Co powiecie na sałatkę z grillowanym oscypkiem i kiełbasą czy szaszłyki z kiełbasą i boczkiem? Najmłodszym warto zaserwować grillowe hot-dogi - gwarantujemy, że znikną w kilka minut!
1. Grillowy hot dog
Składniki:
- Bagietka
- Kiełbasa z serem #JBB Bałdyga
- 50 g masła
- Oregano, rozmaryn, pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.
2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Składniki:
- Mieszanka sałat
- Roszponka
- Oscypek
- Kiełbasa grillowa wędzona #JBB
- Uprażony słonecznik
- Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.
3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Składniki:
- Boczek z beczki JBB
- kiełbasa śląska spec JBB
- pieczarki
- kolorowa papryka
- czerwona cebula
- Składniki na marynatę:
- 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.
Smacznego!