Rodzinne grillowanie- 3 przepisy na dania z rusztu

Majówka to dobra okazja by skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy!
2020-06-09 00:00
Udostępnij
Rodzinne grillowanie- 3 przepisy na dania z rusztu

Nie tylko karkówka…

Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Oprócz pieczonych skrzydełek, kaszanki czy aromatycznej karkówki, warto urozmaicić potrawy z rusztu, zaskakując domowników nowymi połączeniami. Okazuje się, że istnieje wiele ciekawych i prostych propozycji, którymi możemy urozmaicić grillowe menu. Co powiecie na sałatkę z grillowanym oscypkiem i kiełbasą czy szaszłyki z kiełbasą i boczkiem? Najmłodszym warto zaserwować grillowe hot-dogi - gwarantujemy, że znikną w kilka minut!

1. Grillowy hot dog

Składniki:

  • Bagietka
  • Kiełbasa z serem #JBB Bałdyga
  • 50 g masła
  • Oregano, rozmaryn, pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.

2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą

Składniki:

  • Mieszanka sałat
  • Roszponka
  • Oscypek
  • Kiełbasa grillowa wędzona #JBB
  • Uprażony słonecznik
  • Składniki na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.

3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

  • Boczek z beczki JBB
  • kiełbasa śląska spec JBB
  • pieczarki
  • kolorowa papryka
  • czerwona cebula
  • Składniki na marynatę:
  • 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw. 

Smacznego!