Rozgrzewający napój dla narciarzy

Planujesz zimowy wyjazd i zamierzasz spędzić ten czas na stoku? Ruch na świeżym powietrzu to idealna opcja na aktywny odpoczynek w czasie feri
2018-01-23 00:00
Udostępnij
Rozgrzewający napój dla narciarzy

Warto jednak pamiętać, że po wielogodzinnym szusowaniu niskie temperatury niekorzystnie na nas wpływają, dlatego po zejściu ze stoku najważniejsze jest, aby odpowiednio ogrzać organizm. Bardzo dobrze sprawdzi się sauna, ciepły posiłek lub gorąca czekolada z dodatkiem wina! Bogactwo czekolady doskonale łączy się z głębokim smakiem czerwonego wina, dzięki temu otrzymasz napój, który mocno Cię rozgrzeje. Poznaj nasz przepis!

 

Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina - rozgrzewający napój dla narciarzy

 Składniki:

  • 2/3 szklanki półsłodkich kawałków czekolady
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Kondoli Saperavi, Marani
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki zagęszczonego mleka
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

W rondlu na małym ogniu połącz kawałki czekolady, czerwone wino Kondoli Saperavi Marani, mleko, mleko zagęszczone i cukier (opcjonalnie). Ogrzewaj, stale mieszając, aż kawałki czekolady się rozpuszczą, a napój będzie gorący. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i sól. Rozlej do kubków.

 

Smacznego!