Warto jednak pamiętać, że po wielogodzinnym szusowaniu niskie temperatury niekorzystnie na nas wpływają, dlatego po zejściu ze stoku najważniejsze jest, aby odpowiednio ogrzać organizm. Bardzo dobrze sprawdzi się sauna, ciepły posiłek lub gorąca czekolada z dodatkiem wina! Bogactwo czekolady doskonale łączy się z głębokim smakiem czerwonego wina, dzięki temu otrzymasz napój, który mocno Cię rozgrzeje. Poznaj nasz przepis!
Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina - rozgrzewający napój dla narciarzy
Składniki:
- 2/3 szklanki półsłodkich kawałków czekolady
- 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Kondoli Saperavi, Marani
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki zagęszczonego mleka
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
W rondlu na małym ogniu połącz kawałki czekolady, czerwone wino Kondoli Saperavi Marani, mleko, mleko zagęszczone i cukier (opcjonalnie). Ogrzewaj, stale mieszając, aż kawałki czekolady się rozpuszczą, a napój będzie gorący. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i sól. Rozlej do kubków.
Smacznego!