W dobie barów szybkiej obsługi coraz rzadziej gotujemy zupy. A zupy są ważnym posiłkiem w naszym menu
fit.pl
2007-08-14 00:00
Udostępnij
Zupy – zdrowe i smaczne
zupaW dobie barów szybkiej obsługi, coraz rzadziej gotujemy zupy. A zupy są ważnym posiłkiem w naszym menu. Powinniśmy je przyrządzać i serwować naszej rodzinie codziennie. To najzdrowszy posiłek, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi w ciągu dnia, bo prócz walorów smakowych, są przede wszystkim pożywne i zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych.

Zupy są dobre na każdą porę roku. Zimą rozgrzeje i nasyci nas rosół, latem orzeźwi nas pyszny i lekkostrawny chłodnik, a jesienią zachwyci nas bogactwem kolorów i smaków jarzynowa.

Zupy są posiłkiem znanym na każdym kontynencie i w każdym, nawet najbardziej odległym, zakątku świata. Jest ich wiele rodzajów – są warzywne, owocowe a nawet kwiatowe (w Azji). Bazują głównie na warzywach (marchewka, pietruszka, seler, por) i na mięsnym lub rybnym wywarze. Każda gospodyni ma swój sekret przyrządzana tego dania.

Zupy dostarczają nam cennych witamin i mikroelementów. Przygotowywane z warzyw, chronią nasz organizm, ponieważ są lekkie, małokaloryczne i pożywne. Jedząc zupy, nie przybędzie nam na wadze. Zupy z odpowiednich składników mają także właściwości lecznicze (np. marchewkowa czy dyniowa).

Zdrowe, bo gotowane

Podczas procesu gotowanie, traci się cenne składniki odżywcze, ale i tak mniej, niż w czasie smażenia, czy pieczenia. Nie będą one jednak tak cenne, jak surowe warzywa.

Warto jeść zupy, a swoje dziecko od małego zachęcaj do ich spożywania. Dzieci najchętniej jedzą ogórkową, krupnik i pomidorową, ale namawiać trzeba do jedzenia szpinakowej, brokułowej i szczawiowej. Jeśli chcesz mieć zgrabną figurę i dobra formę, jedz zdrowe, czyli niezasmażane, niezagęszczane śmietaną i mąką zupy, bo to dodatkowy tłuszcz i kalorie.

warzywaKiedy zupa jest już na talerzu, koniecznie posyp ją koperkiem lub natką, która zawiera witaminę C. Nie nadużywaj soli, lepiej dopraw ziołami.

Jeśli podajesz zupę z makaronem, kaszą lub ryżem, ugotuj je w oddzielnym garnku i połącz dopiero na talerzu. Jeśli robisz zupę z ziemniakami, ugotowane ziemniaki połącz z zupą tuż przed podaniem. I pamiętaj: nawet najlepsze zupy z proszku nie dorównają, tym ugotowanym ze świeżych warzyw, zdrowych bogatych w witaminy i minerały.

Warzywa wrzucaj do wrzątku, żeby zniszczyć askorbinazę – enzym, który rozkłada cenną witaminę C.

Najzdrowsze są zupy przygotowywane tuż przed podaniem. Nie przechowuj ich za długo i nie odgrzewaj. Spożywaj zaraz po ugotowaniu. Dłuższe gotowanie powoduje rozkład zawartych w jarzynach witamin.

[-------]

Zupa naciowa

Czas przygotowanie: 40 min

Stopień trudności: łatwa

Składniki na 3 porcje:
  • 450 g selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 serki topione trójkąciki
  • oliwa z oliwek
  • 80 ml śmietany 18%
  • pęczek koperek lub natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotować: 1l bulionu warzywnego

Sposób przyrządzania: Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.

Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Dodać natkę lub koperek. Podawać z grzankami. Można posypać parmezanem.

Zupka - kapustka

Czas przygotowania: 40 min

Stopień trudności: łatwy

Skład:
  • główka kapusty
  • 3 duże cebule
  • 3 dużych marchewek
  • 2 papryki
  • 3 duże pomidory
  • kilka listków magii
  • 15 dkg ryżu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotować ryż, odsączyć, odstawić. Warzywa rozdrobnić, zalać wodą i gotować przez około 15 minut. Dodać ugotowany ryż i przyprawić. Tak przygotowany kapuśniak można długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrażać. 

www.fit.pl