Sałatka cezar - jak ją przygotować, by uzyskać idealny smak?

Sałatki możesz jeść jako samodzielne potrawy lub serwować z drugim daniem obiadowym. Wykonuje się je głównie ze świeżych warzyw, które działają odżywczo na organizm. Jesteś ciekaw, jak uzyskać pożywny, a do tego łatwy do wykonania posiłek? Sprawdź przepis na sałatkę cezar – kompozycje warzyw i mięsa. Sałatka ta idealnie sprawdzi się na lunch w pracy lub kolację wśród najbliższych.
2018-12-12 00:00
Udostępnij
Sałatka cezar - jak ją przygotować, by uzyskać idealny smak?

Sałatki – dlaczego warto je jeść?

Sałatki podawane są zazwyczaj na zimno z surowymi warzywami, które są bogactwem witamin. Praktycznie każdą z nich możesz wzbogacić o: mięso, ryby, orzechy, kasze, a nawet owoce czy nabiał. Dzięki tym dodatkom otrzymasz wartościowy obiad lub kolację. Sałatki nie wymagają długiego czasu przygotowania, co jest ich kolejnym atutem. Możesz je zrobić z warzyw, które pozostały w lodówce – stworzysz oryginalne danie i nic się nie zmarnuje!

Sałatka cezar – pożywne danie z kilku składników

Podstawowymi składnikami na wykonanie tradycyjnej sałatki cezar są: sałata rzymska, grzanki, parmezan oraz sos z dodatkiem anchois. W naszym kraju popularną odmianą sałatki cezar jest ta z dodatkiem piersi z kurczaka oraz sosu wykonanego m.in. z czosnku, musztardy i majonezu. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujesz:

  • jednej główki sałaty rzymskiej,
  • jednej, podwójnej piersi z kurczaka,
  • grzanek (wykonasz je z jednej średniej wielkości bagietki),
  • 4 łyżek startego parmezanu,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • przypraw – soli i pieprzu do smaku.

Składniki do przygotowanie sosu sałatkowego:

  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
  • dwie łyżeczki musztardy,
  • jedna łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • przyprawy – sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sałatki:

Sałatę opłucz pod bieżącą wodą oraz osusz papierowym ręcznikiem. Następnie porwij ją niedbale palcami i wrzuć do większego naczynia. Umyj mięso i oczyść z niepotrzebnych błon. Natrzyj je oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i usmaż w całości pierś na małym ogniu. Smażenie mięsa w całości sprawi, że będzie ono bardziej soczyste. W razie konieczności podlej pierś oliwą z oliwek bądź olejem. Kolejnym etapem jest przygotowanie grzanek. Pokrój bagietkę w drobną kostkę i podsmaż na tym samym oleju, na którym był smażony kurczak. W trakcie smażenia grzanek posyp je odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół prowansalskich.

Przygotowanie sosu:

Sos nadaje charakteru sałatce i dopełnia ją smakiem. Aby go wykonać, przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz go z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który wzbogaci sos o kremową konsystencję. Dodaj musztardę, sok z cytryny lub ocet winny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. W oryginalnej recepturze sałatki znajduje się również sos worcestershire, jeżeli go nie masz – możesz z niego zrezygnować.

Jak wykończyć sałatkę?

Na koniec zetrzyj ser parmezan – najlepiej, jak zrobisz to na dużych oczkach tarki. Dzięki temu ser będzie bardziej wyczuwalny w smaku. Pokrój niedbale kurczaka i dodaj go do naczynia z sałatą. Wrzuć do środka grzanki, polej sosem i posyp startym serem. Tak przygotowana sałatka cezar idealnie sprawdzi się na lunch, spotkanie z przyjaciółmi czy jako pożywny dodatek na imprezę.