Sery twarde są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, chronią więc nasze kości przed osteoporozą a zęby przed próchnicą.
Ser żółty zawiera wapń, potas, fosfor i cynk. 7 gram sera zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Dodatkowo ser utrzymuje korzystne ph w jamie ustnej i obniża demineralizację, dzięki temu kamień odkłada się wolniej.
Naukowcy przebadali przede wszystkim sery z dobrych gatunków, takich jak szwajcarski czy chedar. Popularne w Polsce wyroby seropodobne (Wyrób seropodobny od sera żółtego odróżnia wykorzystanie do produkcji tłuszczy roślinnych, mleka w proszku, skrobi pszennej. ), które w promocyjnej cenie 12,99 są sprzedawane w polskich sklepach, nie mają zdrowotnych właściwości.
Należy pamiętać, że sery zawierają dużo soli. Tak więc osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny jeść sera żółtego w nadmiarze. Wadą sera jest również wysoka kaloryczność.
Dlatego też musimy pamiętać, że sięgając po ser nie powinniśmy go zjadać w nadmiarze.
www.fit.pl
