Proporcje użyte do upieczenia tego sernika podane są dla tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1. ciasto mąka pszenna: 1,5 tradycyjnej szklanki ok. 100-120 gramów 1 jajko 1,5 czubatej łyżki miękkiego zwykłego masła, lub masła roślinnego ( około 50 gramów) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki zwykłego cukru ( około 80 gram) 2. masa serowa 750 gramów sera białego śmietanowego, lub gotowego sera zmielonego 3 jajka 200 gramów zwykłego masła, lub masła roślinnego, czyli reszta, która Wam zostanie. Pół łyżeczki proszku do pieczenia dwie czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej ( około 35 gramów) łyżeczka cukru waniliowego szklanka zwykłego cukru ( około 160-180 gramów) sok z połowy limonki, lub cytryny ewentualnie bakalie
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Sernik na kruchym cieście
Ciasto: Wszystkie podane składniki połączcie jednocześnie i zagniatajcie do uzyskania jednolitej masy. W trakcie zagniatania może się zdarzyć, że będziecie potrzebować dodatkowej ilości mąki do połączenia składników. Ciasto gotowe, to takie, które nie przywiera do rąk, ani do podłoża. Gotowe ciasto rozwałkujcie na placek o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy. Tortownicę wysmarujcie tłuszczem, obsypcie bułką tartą, lub kaszą manną. Wyłóżcie ciasto do tortownicy i dociśnijcie do brzegów. Potem wsadźcie do pieca na około 40-60 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Ciasto upieczone, to takie, które nie zostaje na przedmiocie umieszczonym w nim, czyli np. użyjcie wykałaczki do sprawdzenia, czy jest upieczone, jeżeli nie zostanie na niej, to wyłączcie piekarnik, i pozostawcie ciasto na 10 minut w gorącym piekarniku. Masa serowa: Zmielcie dwukrotnie ser jeżeli jest w postaci nie zmielonej. Oddzielcie żółtka od białek. Białka odstawcie na bok. Do żółtek dodajcie cukier i utrzyjcie na gładką jasną masę, dodajcie następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, i cukier waniliowy, dokładnie wymieszajcie. Potem dodajcie dwie duże łyżki sera i wymieszajcie, następnie znowu dwie łyżki, i wymieszajcie, potem całą resztę wraz z masłem, i dokładnie wymieszajcie. Jeżeli chcecie dodać bakalie, to dodajcie je teraz wraz z sokiem z cytryny, lub limonki, wymieszajcie. Następnie posólcie białka i ubijcie na sztywno, najpierw na małych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. Wymieszajcie łyżką ( nie mikserem) masę z pianą z białek. Wyjmijcie upieczone ciasto z piekarnika i wyłóżcie go do góry nogami na deskę, następnie włóżcie z z powrotem do tortownicy. Na ciasto wyłóżcie gotową masę serową, i włóżcie do piekarnika. Sernik należy piec, aż ser z wierzchu będzie lekko brązowy, następnie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 20 minut w piekarniku. Sernik można podawać z bitą śmietaną kupioną, lub zrobioną przez siebie ( kupiona jest mniej pracochłonna, smaczniejsza, i ma aż trzy razy mniej kalorii).