Łosoś pieczony z ziemniakami, brokułowy quiche i jagodowe smoothie przygotowane w tym samym czasie? Teraz to możliwe! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania tych potraw?
Do przygotowania łososia pieczonego z ziemniakami potrzebujesz:
Składniki na 1 porcję:
- 1 filet z łososia
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- 1 ziemniak
- 1 plasterek cytryny
- 20 g świeżego koperku lub tymianku
- pieprz i sól do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Duży kawałek pergaminu złóż na pół, uformuj z niego kieszonkę i zwiąż końce. W kieszonkę rozłóż ziemniaki, cukinię i szalotkę. Dopraw do smaku koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Umieść łososia na warzywach, dopraw pieprzem i solą, a następnie skop oliwą. Robiąc małe zakładki złóż i zamknij pergaminową kieszonkę pozostawiając przestrzeń pomiędzy łososiem, a pergaminem. Piecz przez 15 - 20 minut.
Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj w tym samym czasie brokułowy quiche. Będzie on idealnym dopełnieniem łososia pieczonego z ziemniakami, a jednocześnie zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach.
Aby zaserwować rodzinie danie prosto znad Sekwany - brokułowy quiche, potrzebujesz:
Składniki:
- 500g brokułów
- 8 jaj
- 150g jogurtu
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta czosnku w proszku
- 150g sera cheddar
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotowane wcześniej brokuły rozdrobnij w blenderze kielichowym (np. Beko). W dużej misce wymieszaj brokuły, jajka, jogurt, czosnek pieprz i sól do smaku, a następnie dodaj cheddar. Przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez 25 -30 minut. Podawaj ciepłe!
Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystają zakupione wcześniej jagody i jeżyny przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują.
Do przygotowania smoothie potrzebujesz:
Składniki:
- 500 ml soku pomarańczowego
- 200g jogurtu naturalnego
- Łyżeczkę proszku waniliowego
- 4 garście mrożony i świeżych jagód i jeżyn
Przygotuj sok z miąższem ze świeżych owoców używając do tego wyciskarki wolnoobrotowej (np. Beko) dzięki, której zachowasz więcej witamin i mikroelementów dostępnych w pomarańczach. Następnie do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp jagody i jeżyny i wlej jogurt. Całość polej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do szklanek i udekoruj kawałkami pomarańczy. Podawaj schłodzone. Smacznego!