Wiosna
Jest to czas kiedy wszystko budzi się do życia, a pierwsze promienie słońca dodają nam energii i optymizmu. Aby je zachować i uzupełnić niedobory witaminowe po zimie, sięgajmy po te produky, które nam oferuje ta pora roku. Są to przede wszystkim takie warzywa jak: ogórki, pietruszka (nać), sałata, rzodkiewki, cebula dymka, pomidory, szczaw, szpinak, szparagi, botwinka, rabarbar, rukola . Z owoców to jabkła, gruszki, truskawki, czereśnie, wiśnie,.
Lato
Wczesnym latem, a późną wiosną pojawiają się takie warzywa jak bób, fasolka szparagowa, brokuły, cukinia, kalarepa, młode ziemniaki, botwina, bakłarzan. Poźniej: papryka, groszek zielony, młode buraki, kukurydza, fasola. Na początku tej pory roku możemy się cieszyć w dalszym ciągu z truskawek, a ponadto z malin, porzeczek, poziomek. W pełni lata powinniśmy zjadać arbuzy, agrest, brzoskwinie, netkarynki, jagody, borówki amerykańskie, jerzyny.
Jesień
Głównym warzywem, które przychodzi nam na myśl w tej porze roku jest dynia – królowa jesieni. Ważną grupę w tym czasie stanowią właśnie warzywa dyniowate takie jak patisony, kabaczki, cukinie. Ponadto zaczynają się zbiory brukselki, cykorii, jarmużu, endywii, roszponki, czarnej rzepy, karczocha. Jesienią pojawia się także pigwa, żurawina, winogrona, śliwki. Jest to również pora grzybów.
Zima
W tym czasie bogactwa natury są niedostępne i powinniśmy korzystać ze zbiorów z poprzednich pór roku w postaci przetworów, konfitur, marynat, kiszonek, suszu czy mrożonek. Ponadto o tej porze roku powinniśmy dbać o naszą odporność, dostarczając organizmowi produkty zawierające witaminę C, a znajdziemy je m.in w cytrusach, które naturalnie nie rosną w naszym kraju, ale spotkamy je w każdym sklepie czy warzywniaku. Mimo, iż nie możemy cieszyć się w tym czasie świerzymi warzywami i owocami to nie zapominajmy wtedy o orzechach, które również są skarbnicą witamin i minerałów.
Cały rok
Każda pora roku niesie ze sobą odrębne zbiory. Mimo tego sa takie owoce i warzywa, które można spożywać cały rok i należą do niech: gruszki, jabłka, brukiew, cebula, czosnek, fasola, kapusta, marchew, korzeń pietruszki, por, seler, pieczarki.
Dlaczego tak ważne jest zwracanie uwagi na sezonowość? Wiąże się to z tym, że zarówno warzywa i owoce w tych porach roku, w których są ich zbiory mają najwięcej składników odżywczych i wtedy są najbardziej korzystne dla naszego zdrowia. Naturalnie dojrzałe o właściwej porze roku są najzdrowsze. Jest to główny powód dla którego powinniśmy się dostosowywać do naturalnego rytmu nautry i czerpać z niej to co nam w tym momencie daje.
Agata Soroczyńska
www.fit.pl
Sezonowość warzyw i owoców
O czym trzeba szczególnie pamiętać podczas zakupów spożywczych? O tym w jakim sezonie pojawiają się nasze ulubione warzywa i owoce. Nikt nie przepada za bladymi pomidorami, które są bez smaku czy ogromnymi, błyszczącymi truskawkami. Więcej jest w nich szkodliwych substancji niż witamin czy składników mineralnych. Jeżeli chcemy odżywiać się zdrowo, korzystajmy z tego co natura przygotowała dla nasz w poszczególnych porach roku