Nie tylko lekami można obniżyć cholesterol. Tajemnica taki w odpowiedniej diecie. „Naturalne metody” walki z LDL są zdrowe, a przy tym bardzo smaczne.
Wysoki poziom cholesterolu to problem cywilizacyjny. Coraz częściej musza się z nim borykać bardzo młode osoby. Problem pojawia się zazwyczaj u łasuchów i osób z nadwagą. Brak ruchu, zła dieta, stres, zmęczenie sprzyjają szkodliwemu działaniu cholesterolu, którego skutki są dla człowieka bardzo groźne i nie należy ich bagatelizować. Wysoki cholesterol przyczynia się do zawałów serca, udarów mózgu i zgonów wywołanych tymi chorobami.
Można temu zapobiec właściwym sposobem odżywiania. Zobacz jak powinna wyglądać taka dieta nadzorująca poziom cholesterolu
Dieta przeciwcholesterolowa:
- zwiększ ilość przyjmowania krzemu (znajdziesz go w skrzypie polnym, poziomkach i mleku)
- używaj oliwy z oliwek
- pij regularnie, ale w małych ilościach czerwne wino
- produkty bogate w wapń
- kefir i zsiadłe melko
- pestki dyni i slonecznika
- jedz otręby, które są źródłem błonnika
- jedz produkty bogate w witaminę C,E, beta-karoten i witaminy z grupy B (zwłaszcza B3)
Dieta to nie wszystko. Pamiętaj o aktywności fizycznej, zwłaszcza gdy Twoja praca ma charakter siedzący.