Czy cholesterol zawsze jest zły? Obalamy popularne mity

Cholesterol to temat, który w ostatnim czasie budzi wiele kontrowersji. Wynika to prawdopodobnie z rosnącej liczby osób, które zmagają się z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca. Ale czy ten związek – produkowany w 80% w wątrobie, to rzeczywiście samo zło? Obalamy popularne mity.
Aleksandra Załęska
2025-02-17 15:44
Udostępnij
Czy cholesterol zawsze jest zły? Obalamy popularne mity

Mit: Cholesterol jest zawsze szkodliwy

Cholesterol nie jest Twoim wrogiem, ale… w rozsądnych ilościach. Jest wręcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie on buduje błony komórkowe, pomaga w produkcji hormonów i witaminy D, a nawet wspiera pracę układu nerwowego. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy jest go za dużo we krwi – wtedy faktycznie może szkodzić[1].

Mit: Wysoki poziom każdego parametru cholesterolu to zła wiadomość

Nie do końca tak jest. Owszem, podwyższone stężenie „złego” cholesterolu LDL, trójglicerydów czy cholesterolu całkowitego może być sygnałem ostrzegawczym. Inaczej jest jednak, gdy mowa o HDL (tzw. dobrym cholesterolu). W tym przypadku im wyższy poziom, tym lepiej, ponieważ ta frakcja lipoprotein pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu. Dlatego u kobiet jej poziom powinien przekraczać 50 mg/dl, a u mężczyzn 40 mg/dl[2].

Mit: Wysoki LDL i TC wcale nie muszą martwić. To wcale nie szkodzi!

Uwaga na takie teorie! W mediach społecznościowych można znaleźć wiele pseudonaukowych treści bagatelizujących znaczenie wysokiego cholesterolu. Wystarczy spojrzeć choćby na ostatnią „modę” na dietę carnivore (mięsożercy – obejmującą spożywanie tłustego, czerwonego mięsa). Tymczasem badania są jednoznaczne – podwyższony poziom LDL i cholesterolu całkowitego znacząco zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy[3]. Nie daj się zwieść modnym trendom, które negują znaczenie tych parametrów.

Mit: Wysoki cholesterol można zbić tylko lekami

To nieprawda! Lekarze zazwyczaj zalecają na początek leczenie niefarmakologiczne. Pierwszym krokiem jest włączenie do diety steroli roślinnych – obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[4]. Zawiera je np. miękka margaryna kubkowa Optima Cardio, produkowana na bazie olejów roślinnych bogatych w tłuszcze nienasycone.

Równie ważne kwestie to ograniczenie tłuszczów nasyconych (np. z czerwonego mięsa i tłustego nabiału oraz masła) na rzecz nienasyconych (zawartych w płynnych olejach, tłustych rybach morskich czy orzechach) czy zwiększenie aktywności fizycznej[5]. Małe zmiany w stylu życia mogą zrobić dużą różnicę!

Mit: Jak się ma wysoki cholesterol, nie można w ogóle jeść mięsa

Możesz jeść mięso! Po prostu wybieraj mądrze. Postaw na chudy drób – kurczak czy indyk mogą być równie smaczne jak tłusta wieprzowina, a są zdrowsze dla serca[6]. Świetnym wyborem są też tłuste ryby morskie, bogate w cenne kwasy omega-3[7].

Mit: Osoby na diecie wegetariańskiej nie mogą mieć wysokiego cholesterolu

Niestety, mogą! Samo wykluczenie mięsa to nie wszystko. Jeśli dieta wegetariańska obfituje w tłuste sery, masło i przetworzoną żywność bogatą w tłuszcze trans, cholesterol nadal może być wysoki. Kluczem jest zbilansowanie menu, niezależnie od jego rodzaju[8].

Mit: Margaryna podnosi cholesterol

To przestarzały pogląd! Dzisiejsze miękkie margaryny kubkowe to zupełnie inne produkty niż te sprzed dekad. Są praktycznie wolne od szkodliwych izomerów trans, a te wzbogacone w sterole roślinne aktywnie pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL. Zupełnie inaczej jest w przypadku masła, które zawiera izomery trans – mogą być one szkodliwe, gdyż obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL[9].

Mit: Biorę leki na cholesterol. Mogę jeść, co chcę

Niestety, to tak nie działa! Statyny to nie magiczna różdżka, która rozwiąże wszystkie problemy. Nawet przyjmując leki, trzeba dbać o odpowiednią dietę i styl życia.

Teraz już wiesz, jak odróżnić fakty od mitów dotyczących cholesterolu. Pamiętaj, że dbanie o prawidłowy poziom lipidów to nie tylko kwestia diety czy leków. To odpowiedzialne podejście do zdrowia. Warto o nie zadbać!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol-funkcje-zrodla-frakcje-stezenie

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[5] obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[5]. Zawiera je np. miękka margaryna kubkowa Optima Cardio, produkowana na bazie bogatych w tłuszcze nienasycone oleje roślinne.

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,hipercholesterolemia-dieta-na-obnizenie-cholesterolu-jadlospis-przepisy

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[8] https://ncez.pzh.gov.pl/tag/dieta-wegetarianska/

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/maslo-czy-margaryna-czym-smarowac-pieczywo/