Wpływ diety na poziom cholesterolu
Ile jest prawdy w powiedzeniu jesteś tym co jesz? Wydaje się że całkiem sporo. W końcu to z pożywienia czerpiemy energię i wszystko, czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania oraz zachowania zdrowia i szczęścia.
Osoba najedzona, a nawet przekarmiona może być jednocześnie... niedożywiona. Czemu? Za sięganie po jedzenie kiepskiej jakości! Skutkiem tego stanu mogą być różne problemy, takie jak nadwaga lub otyłość, cukrzyca czy wysoki poziom cholesterolu. Stamtąd już tylko krok od miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy zawału serca.
Produkty zwiększające cholesterol
Nadmiar cholesterolu jest spowodowany dietą bogatą w tłuszcze nasycone i trans. Ich źródła to przede wszystkim: Tłuste mięso, kiełbasy, podroby, pasztety, większość kiełbas, smalec, jagnięcina, boczek; Fast foody, takie jak hamburgery, frytki, hot dogi; Tłuste produkty mleczne, takie jak pełne mleko, śmietana, tłuste sery, twarogi, sery topione; Słodycze takie jak ciastka, pączki, chleb, ciasta; Słone przekąski, takie jak solone orzeszki ziemne, chipsy ziemniaczane, słone batony; Dania szybkie (sosy, zupy itp.); produkty smażone; Produkty zawierające olej palmowy. Picie napojów słodzonych cukrem (zarówno gazowanych, jak i niegazowanych - napoje sklepowe i cydr są przeładowane cukrem) oraz alkohol również nie są dobre dla „niskiego poziomu cholesterolu”.
Więcej informacji o cholesterolu i jego wpływie na organizm znajdziesz na blogu https://doktorstent.pl/blog/
Dieta obniżająca poziom cholesterolu
Ponieważ zła dieta jest jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu, spożywanie zrównoważonej diety pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dieta śródziemnomorska obniża również poziom cholesterolu w surowicy. W Internecie można znaleźć sprzeczne informacje na temat samej diety ketogenicznej i jej wpływu na poziom cholesterolu. Ważna jest zmiana diety na stałe, maksymalizacja produktów roślinnych i wyeliminowanie produktów wysokoprzetworzonych z dużą ilością cukrów prostych czy syropu fruktozowego.
Dieta cholesterolowa – kilka prostych porad
Zmniejszenie spożycia mięsa i jedzenia więcej roślin strączkowych, takich jak soja, bób oraz ryby; Zamiast masła lub margaryny zawierającej tłuszcze trans używaj dobrych składników sera, sosu warzywnego lub awokado; Chociaż drób jest dozwolony na diecie cholesterolowej, warto pamiętać, aby nie jeść go ze skórą. Płatki owsiane można zmielić i dodać do koktajli i twarogu. Jedzenie owoców i warzyw kilka razy dziennie. Długotrwałe „sklepowe” słodycze najlepiej zastąpić domowymi wypiekami na bazie mąki pełnoziarnistej i zdrowych tłuszczy, a przekąski ze zdrowymi składnikami wybieraj spośród tych sprzedawanych w supermarketach.
Utrzymuj serce w dobrej kondycji - wejdź na https://doktorstent.pl/ gdzie znajdziesz mnóstwo porad kardiologa z wieloletnim doświadczeniem.