Polifenole występują w owocach i warzywach. Ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające mogą zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń, takich jak nowotwory złośliwe, choroby układu sercowo-naczyniowego. Wpływają również na wzrost mineralnej gęstości tkanki kostnej.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili doświadczenia na komórkach nabłonka jelit, absorbujących jony żelaza z pokarmu. Podawano im do pożywnki polifenole z nasion winogron lub zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety. Okazało się, że polifenole łączyły się jonami żelaza, tworząc struktury, które nie były w stanie przeniknąć do krwi.
Żelazo w organizmie jest odpowiedzialne za wiele funkcji. Między innymi jest to składnik hemoglobiny, od którego zależy transport tleny z płuc do komórek całego organizmu.
Niedobory żelaza są najczęstszym na świecie niedoborem składników odżywczych, zwłaszcza w krajach biednych i rozwijających się, gdzie mięso nie jest łatwo dostępne - przypominają autorzy pracy.
Naukowcy są zdania, że osoby szczególnie narażone na niedobory żelaza (kobiety w ciąży i małe dzieci) nie powinny przyjmować suplmenetów diety zawierających polifenole.
www.fit.pl
