Wegańska wigilia wcale nie musi kojarzyć się z wyrzeczeniami. Przekonuje o tym Marta Dymek, autorka popularnego, wegańskiego bloga Jadłonomia, która kilka lata temu, przed świętami Bożego Narodzenia, napisała artykuł o bezmięsnych świętach, proponując Polakom tradycyjny jadłospis w wersji wegańskiej. Podczas warsztatów pod koniec listopada, w jednym z warszawskich studiów kulinarnych, Marta Dymek przedstawiła wegańską interpretację świątecznego stołu. Blogerzy i dziennikarze mieli okazję spróbować m.in. wegańskiego smalcu na bazie kremowej pasty z białej fasoli ze śliwką kalifornijską oraz bakłażanów po kaszubsku.
'Kuchnia wegańska od kilku lat zyskuje na popularności, a to skarbnica pomysłów na nowe dania. Proponuję, by co roku dołączyć do świątecznego menu minimum jedną, nową, wegańską potrawę."– mówi dietetyczka Barbara Dąbrowska.
Nowoczesna kuchnia polska ma różne oblicza. Jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy, Chef Witek Iwański, zaproponował uczestnikom warsztatu tradycyjny smak podany w intrygującej odsłonie. Dziczyzna jest mocno zakorzeniona w staropolskiej kuchni i coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach, dlatego propozycją Chefa Iwańskiego był pieczony jeleń z czerwoną kapustą, śliwką kalifornijską i grzanką. Risotto ze słonecznika ze smażonym sandaczem, grzybami i śliwką kalifornijską może być nowoczesną alternatywą dla tradycyjnej ryby.
Poznaj przepisy na wegańskie potrawy świąteczne