Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”. Alternatywą dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego niech będą Wegańskie spring rollsy. Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy. Z dodatkiem dipu orzechowego takie kolorowe cuda nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują!
2020-01-13 00:00
Udostępnij
Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć
w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy
moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek
położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać
zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).