Miesiące wiosenne to okres, kiedy narażeni jesteśmy na działanie wiosenno-zimowego przesilenia
fit.pl
2008-04-09 00:00
Udostępnij
Witaminy na wiosnę
Miesiące wiosenne to okres, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na działanie wiosenno-zimowego przesilenia. Nasz organizm musi wówczas nie tylko szybko uporać się ze zmianami, jakie zachodzą w otoczeniu, ale też zwalczyć skutki trwającego po zimie kryzysu witalnego.

Wiosenne osłabienie jest wynikiem przede wszystkim niedoboru witamin.

Dlatego warto żebyśmy wiedzieli, które z nich pomogą nam szybko naprawić szkody spowodowane nieprawidłowym odżywianiem. Niezbędne dla nas w tym okresie są witaminy A, C, E, B1 i B2. Znając ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, możemy ułożyć dietę odpowiednią dla potrzeb nadwerężonego przez zimę organizmu.

Witamina A (retinol):

Jej naturalnym źródłem są ryby, produkty mleczne, żółtka jaj i warzywa zawierające karotenoidy (np. marchewka, pomidory). Po zimie regularnie przyjmowany retinol poprawi wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz korzystnie wpłynie na nasz układ immunologiczny. Średnie zapotrzebowanie organizmu na witaminę A uzupełnimy, jedząc np. 50 gramów surowej marchewki dziennie.

Witamina C (kwas askorbinowy):

Najbogatsze w witaminę C są surowe owoce i warzywa. Wiosną, kiedy pogoda płata figle, pomoże nam ona zwalczyć przeziębienie. Jako podstawowy składnik potrzebny do produkcji kolagenu, korzystnie wpływa ona na stan osłabionej skóry, opóźniając jej starzenie się. Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C możemy zaspokoić, spożywając w ciągu dnia np. jedno kiwi, brzoskwinię lub pomarańczę.

Witamina E (tokoferol):

Powszechnie występuje ona w olejach roślinnych, orzechach, nasionach dyni i słonecznika oraz w ziarnach zbóż. Jeśli regularnie spożywać będziemy te produkty, wzmocnimy nasz system odpornościowy i obniżymy poziom nagromadzonego przez zimę cholesterolu. Małe opakowanie orzechów ziemnych, garść migdałów lub łyżeczka oleju roślinnego dostarczą do organizmu niezbędną dzienną dawkę tej witaminy.

Witamina B1 (tiamina):witaminy na wiosne 02

Bogatym źródłem B1 są ziemniaki, fasola, brunatny ryż i wieprzowina. Tiamina zapobiega przede wszystkim kumulacji w organizmie toksycznych produktów przemiany materii i pomaga pozbyć się szkodliwych składników „zimowej diety”. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 wystarczy zjeść kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa.

Witamina B2 (ryboflawina):

Znajdziemy ją w mleku i wszystkich jego przetworach, produktach zbożowych oraz jajach. Przyjmowana regularnie ryboflawina pozwoli uniknąć uciążliwych pęknięć w kącikach ust. Dwie pełne szklanki mleka lub dwie miseczki płatków zbożowych uzupełnią dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę.

Witaminowa kuracja powinna trwać około dwóch miesięcy.

Dzięki niej odzyskamy po zimie dobre samopoczucie i ładny wygląd, a nasz system odpornościowy poradzi sobie z atakiem wszechobecnych w tym okresie wirusów i bakterii.

Monika Binek
„SOLARIUM & Fitness“ nr 1/2008
www.solarium.net.pl

www.fit.pl