Ogólne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi ok. 5 g/dzień, co jest równe 1 łyżeczce soli. Ta ilość jest bardzo często przez nas przekraczana, z danych wynika, że w Polsce spożycie soli wynosi 15 g/dobę, co trzykrotnie przewyższa normę.
Co ciekawe, tylko 11 procent soli pochodzi z solniczki, 80 procent pochodzi z przetworzonej żywności. Na szczęście nie musisz poświęcać smaku, gdy chcesz ograniczyć sól.
Całkowita rezygnacja z soli jest bardzo trudna. Zwłaszcza jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do słonej kuchni. Są jednak sposoby na to, by przygotowywać smaczne a jednocześnie zdrowe posiłki, nie zawierające dużej ilości soli. Pomogą nam w tym różnego rodzaju przyprawy ziołowe.
Bazylia
Zajmuje ważne miejsce w kuchni włoskiej i francuskiej. Używana zarówno suszona, jak i świeża. Ziele bazylii możesz zastosować do przyprawiania pasztetów, sałatek, surówek, zup oraz kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Ma korzystny wpływ na nasz układ trawienny.
Estragon
Najlepiej, gdy mamy możliwość używania świeżych roślin, gdyż po wysuszeniu i sproszkowaniu aromat szybko znika. Estragon stosuj do przyrządzania mięs, sosów, marynat, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków.
Tymianek
Ma bardzo silny, przyjemny aromat i mocny, nieco piekący smak. Ziele tymianku świetnie sprawdza się do przyrządzania przetworów mięsnych, zup, sałatek i marynat. Doskonale maskuje zmniejszenie ilości soli w potrawie.
[-------]
Imbir
Najczęściej zastosowanie znajduje do produkcji przetworów owocowych. Możesz go również wykorzystać do przyrządzania mięs, sosów i zup (np. flaków). Imbir w kawałkach jest doskonałym dodatkiem do marynat.
Czosnek w proszku
Jeśli kochasz sól czosnkową, wypróbuj ją, zamiast zwykłej soli. Doskonała i bardzo przydatna w kuchni . Jest doskonała do nacierania mięs, drobiu , ryb - przed ich przyrządzeniem. Rewelacyjna do sosów, warzyw, twarogu, potraw grilla i sałatek.
Zastąp sól solą potasową
Sól potasowa nie podnosi ciśnienia, a odwrotnie obniża je i korzystnie wpływa na krążenie. Możemy ją kupić w aptece. Spożywamy w niewielkich ilościach, pod okresową kontrolą lekarza (badanie krwi na potas), gdyż jej nadmiar zagraża zdrowiu, zwłaszcza jeśli mamy niezdrowe nerki.
Zastanów się nad sosem do sałatki
Wylewając dressing na sałatkę, dodajesz do niej setki miligramów dodatkowego sodu. Zamiast tego, skrop sałatkę octem balsamicznym, oliwą z oliwek, zmielonym czarnym pieprzem.
Unikaj fast- foodów
Fast food są absolutnie bardzo bogate w sód. Zastąp niezdrowe jedzenie przygotowanym w domu, na przykład przygotuj sałatke z makaronem z grillowanym kurczakiem i świeżymi warzywami.
Uważaj na produkty gotowe
Możesz być pewna, że podczas obróbki dodano do nich sól. Dużo soli zawierają między innymi: białe pieczywo, kostki bulionowe, koncentraty sosów, bekon, szynka i inne wędliny, ryby wędzone (łosoś), produkty ziemniaczane (frytki, chipsy), kwaszona kapusta, ogórki, sery. Warto sobie uświadomić, że ponad połowa wyrobów zawierających sól pochodzi z gotowych z produktów, co zupełnie wystarcza na dzienne zapotrzebowanie sodu lub jego związków np. azotanu sodu, który jest stosowany do konserwowania mięsa, węglanu sodu służącego jako środek spulchniający czy glutaminianu sodowego, wzmacniającego smak oraz zapach żywności.
www.fit.pl