Składniki:
Krewetki:
– 225g krewetek białych blanszowanych
– 1 ząbek posiekanego Czosnku chilli w oleju OLE!
– 1 duża łyżka masła
– 1 łyżka oleju z Czosnku chilli w oleju OLE!
– garść posiekanej pietruszki
– sól, pieprz
– papryczka chili (opcjonalnie)
– 2 łyżki cytryny
– bagietka
– 4 pomidory (najlepiej malinowe)
– 2 ząbki czosnku chilli oleju w OLE!
– 1 łyżka oleju z czosnku chilli w oleju OLE!
– 2 łyżki oliwy
– 3 łyżki posiekanej bazylii
– sól, pieprz
Pomidory obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsądzamy na sitku tak, aby pozbyć się soku. Na patelni rozpuszczamy olej chilli z łyżką oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i smażymy aż płyn odparuje.
W tym czasie przygotowujemy krewetki.
Jeśli są one w pancerzach, to delikatnie je zdejmujemy oraz usuwamy ciemne jelito. Myjemy w zimnej wodzie. Na tym etapie możemy usunąć ogonki, jeśli chcemy.
Jeśli krewetki są mrożone, przed smażeniem musimy je rozmrozić w lodówce.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Dorzucamy posiekany czosnek wraz z posiekaną papryczką chilli. Smażymy chwilę i dorzucamy krewetki. Dodajemy sok z cytryny. Całość smażymy ok. 2-3 min (krewetki muszą w konsystencji przypominać jędrne winogrono). Solimy, dodajemy posiekaną pietruszkę i odstawiamy.
Nasz sos pomidorowy powinien w tym czasie odparować i być gęsty. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną bazylię.
Bagietkę kroimy na grubsze kromki, układamy na blaszce i papierze do pieczenia i delikatnie polewamy niewielką ilością oliwy. Na każdą grzankę nakładamy po dużej łyżce sosu pomidorowego, czosnek OLE! oraz krewetkę.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale możemy podawać też na zimno.