Zboża na śniadanie malucha - poznaj pyszne przepisy

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, produkty zbożowe, w tym te zawierające gluten, można wprowadzać do diety dzieci równocześnie z innymi pokarmami uzupełniającymi, nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (czyli od 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu (począwszy od 7. miesiąca życia). Po tym okresie zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze rośnie. W szczególności ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości żelaza, którego zapasy zaczynają się wyczerpywać około 6. miesiąca życia. Dlatego do diety malucha należy wprowadzać pokarmy bogate w witaminy, składniki mineralne i energię, które dostarczą niezbędnych substancji odżywczych w niewielkiej objętości.
Aleksandra Załęska
2024-08-12 13:11
Udostępnij
Zboża na śniadanie malucha - poznaj pyszne przepisy

Katarzyna Szulc, dietetyk i ekspertka IV edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, proponuje przepisy na bogate w składniki odżywcze pierwsze i drugie śniadanie dla najmłodszych.

PLACUSZKI Z ORKISZOWEJ KASZY MANNY

Składniki:
• 3/4 szklanki orkiszowej kaszy manny
• 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
• 1 duże jabłko, starte
• 1 jajko
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Wlej mleko do miski, dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Gdy kasza wchłonie mleko (około 15 minut), dodaj do niej jajko, starte jabłko, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Na rozgrzaną suchą patelnię lub z odrobiną oleju wylewaj małe placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, masłem orzechowym lub owocami.

QUESADILLA Z JAJECZNICĄ

Przepis na tortille
Składniki:
• 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki pszennej
• 3/4 szklanki wrzącej wody
• 3 łyżki oleju roślinnego
• szczypta soli (powyżej 1. roku życia)

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą i sól (pomiń w przypadku maluszków poniżej 1. roku życia). Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą miękkie ciasto. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj z nich kulki. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 10 minut, aby odpoczęły. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Piecz tortille jedną po drugiej przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złociste plamki. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 10 minut, aby odpoczęły.

Przepis na quesadillę
Składniki:
• 2 tortille
• 2 jajka
• 1/2 szklanki startej mozzarelli
• 1/3 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
• 1 łyżka masła
• 2 gałązki szczypiorku

Przygotowanie:
Roztrzep jajka w misce (w wersji dla starszych dzieci możesz dodać szczyptę soli i pieprzu) oraz posiekany szczypiorek. Na patelni rozpuść masło, wlej jajka, dodaj drobno posiekaną paprykę i smaż, mieszając, aż zaczną się ścinać. Na drugiej patelni umieść tortillę, posyp połową sera, nałóż na nią jajecznicę, posyp drugą połową sera. Przykryj całość drugim plackiem tortilli, dociśnij i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie pokrój na trójkąty i podawaj na ciepło lub na zimno.

ORKISZOWO-SZPINAKOWE NALEŚNIKI

Składniki:
• 2 jajka
• 450 ml mleka lub napoju roślinnego
• 110 g mąki orkiszowej jasnej
• 100 g mąki pełnoziarnistej
• garść świeżego szpinaku
• 1 łyżka oleju roślinnego
• na nadzienie: serek śmietankowy

Przygotowanie:
Umieść składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej płynu. Na rozgrzaną suchą patelnię lub patelnię z odrobiną oleju wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykrywaj ściereczką, aby nie wyschły. Podawaj szpinakowe naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak serek śmietankowy czy warzywa, lub w wersji na słodko – z owocami i jogurtem.

KOKTAJL WIŚNIOWY


• 1/2 kg wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie (bez pestek)
• 1 opakowanie jogurtu naturalnego 150 g
• 2 łyżki płatków jęczmiennych lub owsianych
• 1 łyżeczka siemienia lnianego
• opcjonalnie 1 łyżeczka miodu (powyżej 1. roku życia)

Przygotowanie:

Do blendera dodajemy wiśnie, jogurt, płatki oraz siemię lniane. Całość blendujemy na gładką masę, dodając w razie potrzeby trochę wody, jeśli jest to konieczne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.