Czy deser może być źródłem zdrowia? Tak, pod warunkiem, że będzie to przekąska na bazie warzyw lub owoców. Korzystajmy szczególnie z tych, dostępnych sezonowo, ale pamiętajmy też, zwłaszcza zimą, o mrożonkach. Owoce w tej postaci mogą być doskonałym i niezwykle wartościowym składnikiem słodkiego poczęstunku. W ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” proponujemy desery, które będą zdrową i smaczną przekąską zarówno dla dzieci, jak i całej rodziny – również w czasie Świąt! Bazą wszystkich przepisów są rodzime owoce: jabłka, gruszki, śliwki, maliny. Smacznego!
2023-12-19 00:00
Udostępnij
Zdrowe przekąski na Święta

PUCHATE PANCAKES Z GRUSZKAMI

Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, Alaantkoweblw.pl - ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (15 sztuk):
● 1 szklanka maślanki
● 1 jajko
● 2 miękkie, słodkie gruszki
● pół łyżeczki sody oczyszczonej
● 1 łyżka kakao
● 2 łyżki masła
● 1,5 szklanki mąki orkiszowej
● olej rzepakowy
● miód

Masło roztop i ostudź. Gruszki obierz, przekrój, wydrąż gniazda nasienne. Jedną z nich pokrój w małą kosteczkę
i odstaw. Drugą gruszkę pokrój na ćwiartki, przełóż do kielicha blendera i zalej maślanką. Zblenduj na gładką masę. Oddziel białko od żółtka i ubij w małej miseczce na sztywną pianę. Żółtko dodaj do maślanki, dodaj również roztopione masło, kakao, sodę oraz mąkę i całość zmiksuj. Gdy masa będzie jednolita, dodaj ubite białko oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i wymieszaj ciasto łyżką. Patelnię delikatnie natłuść niewielką ilością oleju i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż pancakes z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj polane odrobiną miodu.

 

OWOCOWA SAŁATKA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Autorka: Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka, dietetyczka dziecięca - ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (2 porcje):
• 1 jabłko
• 1 gruszka
• kilka śliwek (np. mrożonych)
• inne owoce, np. maliny, truskawki (mogą być mrożone)
• 4 kostki czekolady mlecznej lub deserowej
• garść mieszanki orzechów lub ulubione orzechy, np. lasowe i włoskie
opcjonalnie:
• jogurt grecki, skyr lub serek homogenizowany

Umyj owoce. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Czekoladę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Orzechy możesz zmielić na proszek lub pokroić. Dodaj czekoladę i orzechy do owoców i wymieszaj całość. Sałatkę możesz podać z jogurtem, serkiem lub skyrem.

SMOOTHIE Z ARONII

Autorzy: Asia i Piotrek, Dietabezdiety.com.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Składniki:
• garść aronii (np. mrożonej)
• 1 jabłko
• 1 gruszka
• 1 łyżka płatków owsianych
• 1 łyżka siemienia lnianego
• 1 szklanka maślanki
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Wlej do miseczki. Wierzch można ozdobić na przykład pestkami dyni i narysować gwiazdki wykałaczką.

GOFRY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI

Autorka: Wiola Wołoszyn, Matkawariatka.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (8 gofrów):
• 1,5 szklanki mąki
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 szklanka wody
• 1/4 szklanki oleju
• 2 jajka
• 1 kg śliwek (np. mrożonych)
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki miodu

Przygotowujemy trzy miski. W największej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej mieszamy wodę z olejem i żółtkiem. W trzeciej misce ubijamy białko. Składniki z drugiej miski wlewamy do składników w pierwszej misce. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na czas nagrzania się gofrownicy. Pieczemy gofry do czasu, aż zaczną się rumienić. Gdy gofry się pieką, wyjmujemy pestki ze śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem. Po chwili dodajemy miód i smażymy na mniejszym ogniu, aż staną się prawie miękkie. Gofry podajemy ze śliwkami.

PLACEK Z MALINAMI

Autorka: Ania Zyśk, Jedzpysznie.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki:
• 300 g mąki
• 4 jajka
• 80 g miodu
• 200 g masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g malin (mogą być mrożone)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki mieszamy ze sobą. Oddzielamy białka od żółtek.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia składników. Owoce obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dno. Większą część owoców dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki (11×25), wygładzamy ją, na wierzch układamy pozostałe owoce. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 min. Pieczemy do suchego patyczka.