Sałatka dla aktywnych
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie sałat Fit&Easy ACTIVE
- 1 ogórek zielony,
- 40 dag wędzonego łososia
- 1 cytryna
- 1/3 pęczku koperku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka umyj i pokrój razem ze skórką w ukośne plastry. Na półmisek wyłóż mieszankę sałat, dodaj ogórka i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek zmieszanej z 1 łyżką soku z cytryny i z dodatkiem przypraw. Na sałacie ułóż fantazyjnie plastry łososia zwinięte w ruloniki, posyp je posiekanym koperkiem i skrop lekko sokiem z cytryny.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie sałat Fit&Easy FAMILI
- 1/2 opakowania makaronu świderki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 świeży pomidor lub 5 pomidorków suszonych
- 1 cebula
- 10 oliwek zielonych i czarnych
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Pokrój pomidora w kosteczkę, a oliwki i cebulę na plasterki. Sałatę wysyp na półmisek, następnie dodaj wystudzony makaron, pomidory, oliwki, cebulę i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj i na koniec dodaj kawałki tuńczyka.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki na 2 osoby:
- 1 mieszanka sałat
- 1 duża pomarańczowa papryka
- 1czerwona cebula
- 1 cukinia
- 20 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- świeże liście oregano
- ser typu parmezan w kawałku
- przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
- sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Sałatka z owocami granatu
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 2 owoce granatu
- 200 g sera typu gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
www.dieta.fit.pl