Tradycje uprawy szparagów sięgają 4500 lat. W Azji Mniejszej, Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i Europie szparagi rosną w stanie dzikim. Najpopularniejsze były w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Do Francji dotarły około 1469 roku, potem do Anglii, Niemiec, Hiszpanii, Belgii, i - na przełomie XVIII wieku - do Polski. Znaczny rozwój uprawy tego cennego warzywa datuje się od XIX wieku. Obecnie uprawia się je prawie we wszystkich krajach świata. Największymi producentami szparagów są: Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.
W naszym kraju najbardziej popularne są białe szparagi, natomiast popularna we Francji odmiana zielona u nas bardzo rzadko występuje, a fioletowa, uchodząca za wykwintną – jest trudno dostępna w Polsce.
Największą zaletą szparagów jest to, że mają bardzo mało kalorii – liczą sobie tylko 18 kalorii w 100 gramach. Mimo tego, że są małokaloryczne, są bardzo pożywne, a to dzięki dużej zawartości białka. Szparagi to cenne źródło witaminy C, K, A oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.
Szparagi są u nas niedoceniane, ale powinniśmy poświęcić im trochę uwagi. Szparagi są cenione jako środek kojący nerwy, a także przeciwreumatyczny. Mają również działanie przeczyszczające i moczopędne. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a więc idealne dla osób, które się odchudzają.
Ale szparagi posiadają jeszcze więcej zdrowotnych właściwości. Między innymi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Duża zawartość błonnika wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Zawierają mało sodu, tak więc osoby cierpiące na nadciśnienie mogą śmiało je spożywać. Są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Dlatego jeśli stosujecie dietę oczyszczającą powinno się pić wodę, która pozostała po ugotowaniu szparagów.
Kupując szparagi należy wybierać grube o jasnych zamkniętych główkach. Szparagów w zasadzie nie trzeba obierać, jednak pamiętajmy, że muszą być one dokładnie umyte. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki lekko wystają nad powierzchnią wody.
Szparagi doskonale komponują się z sosami, na przykład beszamelowym, winegret, musztardowym, ziołowym, holenderskim.
Szparagi z powodzeniem można zamrozić, dzięki czemu ich smakiem i właściwościami można cieszyć się przez cały okrągły rok.
www.fit.pl