Zdrowie na Twoim stole w ukraińskim stylu

Szukasz smacznego i zdrowego jedzenia w ukraińskiej odsłonie, które możesz zaserwować swoim bliskim? Postaw na to, co dostępne w morzu, rzece, jeziorze – wybierz doskonałe ryby i znakomity kawior.
2022-05-26 00:00
Udostępnij
Zdrowie na Twoim stole w ukraińskim stylu

Kawior – luksus w zasięgu ręki

Od lat czarny kawior jest niezmienny kojarzony z luksusem. Uznaje się go za najbardziej klasyczny ukraiński kawior. Czarny kawior otrzymuje się z jesiotra, a także z innych ryb słodkowodnych. Popularne rodzaje ryb, z których można uzyskać kawior to siewruga oraz bieługa. Warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda czarny kawior. To dość spore jajeczka o ciemnej barwie.

Innym typem kawioru jest kawior czerwony, otrzymywany z ryb łososiowatych takich jak: gorbusza, kiżucz oraz keta. Popularnością cieszy się także klasyczny kawior czerwony uzyskiwany z jajeczek dorsza albo łososia.
Kawior ukraiński to nie tylko synonim bogactwa, ale też zdrowia. Wykazuje m.in. takie właściwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na wygląd włosów i paznokci, podnoszenie poziomu odporności w organizmie, stymulacja układu nerwowego, usuwanie toksyn z organizmu czy redukcja „złego” cholesterolu. Taki kawior to skarbnica wielu witamin, m.in. witaminy A, D oraz E. W jego składzie można znaleźć także cynk, fosfor oraz magnez.

Ryby wędzone – znakomita przekąska i zdrowie na talerzu

Innym zdrowym produktem zza naszej wschodniej granicy są ryby wędzone. Tradycyjnie Ukraińcy jedzą je jako przekąski, np. do piwa. Tym samym zastępują wiele niezdrowych artykułów spożywczych, np. słone przegryzki, pożywną rybą.

Najpopularniejsze ukraińskie wędzone ryby to ryby morskie. Są to zarówno doskonale znane Polakom śledzie, szprotki, ale również wędzony gromadnik czy dorado z Morza Śródziemnego.

Świetną przekąską są także ukraińskie wędzone ryby słodkowodne. Na uwagę zasługują np. wędzony pstrąg albo leszcz. Mniej popularną, lecz równie smaczną przekąską jest boleń czy też płoć.

Warto wspomnieć, że wędzone ryby z Ukrainy można zjadać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Potrawy, które są przygotowywane tym ostatnim sposobem charakteryzują się bogatszym aromatem oraz dłuższym okresem przydatności do spożycia niż w przypadku ryb gotowanych czy smażonych. Wszystko dzięki obecności dymu, który w taki sposób wpływa na rybę. Trzeba jednak zjeść je dość szybko po zakupie. Z kolei ryby, które są wędzone na zimno, muszą zostać wcześniej zamarynowane. Ich termin przydatności do spożycia jest jednak dłuższy niż ryb wędzonych na ciepło.

Smaczne ryby i kawior dostępne są w sklepie Best Market. Można serwować je solo lub np. z ulubioną sałatką, piklami czy dodatkiem chleba.