Maj to miesiąc, w którym większość z nas zaczyna grilowanie. Ciepłe wieczory skłaniają do wrzucenia na rozgrzany ruszt różnego rodzaju mięsiwa i kiełbasek. Takie jadło popite piwem to prosty krok po dodatkowe centymetry w tali. Dlatego zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne sposoby na opiekane pyszności.
Będzie to wymagało od ciebie jedynie trochę więcej grillowego doświadczenia i znajomości kilku prostych sztuczek. Dzięki naszym poradom staniesz się mistrzem grillowego kunsztu, a twoje ogrodowe przyjęcia przyciągną rzeszę znajomych i co najważniejsze będą cieszyć zdrowym jedzeniem.
Grillowane warzywa
To prawda – warzywa z grilla są pyszne i łatwe do przyrządzenia. Wysoka temperatura błyskawicznie je „ugotuje” i wydobędzie z nich aromat, oddziałujący na nasze pierwotne instynkty.
Najłatwiejsze do przyrządzenia są szparagi. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i trzymać na ruszcie aż zmiękną.
Z twardymi warzywami, takimi jak cukinia, kabaczki, czerwona papryka i cebula, jest trudniej – przed położeniem na ruszt powinno się je zapeklować. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne. A jeżeli smakują dobrze z patelni, z grilla muszą być wyśmienite.
- Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu nie będą się obracać, a opieką się równo.
- Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły
- Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku
- Spróbuj prostej marynaty – odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku.
Grillowane ryby
Ryby zawierają dużo kwasów omega 3, które redukują ryzyko chorób serca, nadciśnienia i obniżają poziom cholesterolu. Poprawnie zgrillowane są też bardzo apetyczne. Łosoś jest uważany za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb, dlatego to on powinien znaleźć się na ruszcie naszego BBQ. I w tym przypadku warto zamarynować go w oliwie z oliwek, zgniecionego czosnku i świeżych ziół np. tymianku i rozmarynu. W takiej zalewie, nasza ryba powinna leżeć minimum 2 godziny.
Przydatną rzeczą dla każdego kucharza jest folia aluminiowa. Zawiń w nią łososia, zanim trafi na rozgrzany ruszt. Taka paczka pozwoli mu przejść jeszcze bardziej marynatą oraz zapobiega przywieraniu.
Trudniejszy w przygotowaniu jest tuńczyk. I jego także powinniśmy wcześniej zamarynować. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się mikstura z:
- 3 pogniecionych ząbków czosnku
- łyżki zmielonego imbiru
- 1/8 filiżanki sosu sojowego
- ¼ szklanki oleju sezamowego
- 2 łyżek suszonych nasion chilli
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki posiekanej kolendry
W takiej marynacie nasz tuńczyk powinien poleżeć przez noc.
Grillowane chude mięso
Zapoznałeś się już z zasadami poprawnego BBQ – marynaty są kluczem do smacznego i zdrowego grillowania. Ta złota zasada sprawdza się także w przypadku chudego, czerwonego mięsa. Kwasowe marynaty sprawią, że twarde mięso takie jak jagnięcina stanie się delikatne i soczyste. Te dwie są doskonałe dla podstawowych technik grillowania.
Marynata Savory:
- ¼ szklanki sosu do mięs (dowolnego)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z wyciśniętej limonki
- ¼ łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
Marynata Teriyaki:
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 ząbek pogniecionego czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2łyżeczki zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
Czasy panowania grillowanej kiełbasy i tłustej karkówki powoli odchodzą do lamusa. Dzisiejsi, prawdziwi mistrzowie doprowadzili sztukę opiekania wysokiej jakości mięsa i warzyw do perfekcji, a ich dania są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Podążaj za ich wskazówkami, kupuj dobrej jakości produkty, marynuj je przez kilka godzin, a twój grill zawsze będzie udany.