To pytanie powraca jak bumerang zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy na brak świeżych owoców nie możemy narzekać
fit.pl
2010-08-07 00:00
Udostępnij
Ze skórką czy bez?
 

jab%C5%82ko tekstWiększość owoców można jeść ze skórą. Najlepiej nadają się do tego owoce  z upraw ekologicznych.  W ich przypadku mamy pewność, że są  zdrowe i nam nie zaszkodzą. Na ich skórkach nie znajdziemy szkodliwych substancji i zanieczyszczeń ze środowiska. Śmiało możemy nie obierając jeść owoce krajowe i dojrzałe sezonowe – np.  jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie. Oczywiście nikomu nie przyjdzie do głowy obierać wiśni, czereśni, jagód czy porzeczek.

Skórę warto zostawić na owcach, ponieważ w niej i pod nią jest najwięcej witamin. Skórki bogate są w błonnik, który oczyszcza jelita i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki niemu usuwane są niestrawione resztki jedzenia, które zalegają w jelitach powodując kłopoty żołądkowe.

Skórkę powinniśmy odcinać np. z melona, awokado i kiwi, ale bardzo cienko, gdyż pod skórką znajduje się najwięcej witaminy C. Jedząc grejpfruta, mandarynkę lub  pomarańczę nie usuwajmy białych błonek - zawierają dużo błonnika. To samo zdrowie – chociaż w smaku są bardzo gorzkie i zazwyczaj ją ściągamy, by został sam soczysty miąższ.

Owoce bez skórki powinniśmy serwować małym dzieciom i osoby starszym, schorowanym, które miałby probelm z jej pogryzieniem.

 

Pamiętajmy, żeby owoce, które zjemy ze skórką dokładnie umyć. Także te obierane powinniśmy przepłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób zmyjemy  z nich środki konserwujące i nabłyszczające, które są często używane, zwłaszcza w przypadku cytrusów.

www.fit.pl