Burgery nie są zbyt częstym wyborem Polaków podczas sezonu grillowego, a zdecydowanie nie powinno tak być. Soczyste i odpowiednio przypieczone burgery z dodatkiem chrupiącej bułki oraz świeżych warzyw i podkreślających smak kompozycji sosów to doskonała opcja dla każdego. Poniższe przepisy świetnie sprawdzą się u poszukiwaczy nowych smaków.
Burger z… ananasem!
Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.
Składniki
burgery z ananasem OneDayMore - 2 szt.
bułki do burgerów - 2 szt.
ananas - 1 puszka
masło - 200 g
Awokado - 1 szt.
Majonez - 200 g
Miód - 10 g
Sok lub zakwas z buraków - 20 ml
pomidory - 200 g
zielony ogórek - 100 g
rukola - 50 g
Przygotowanie
Różowy majonez: mieszamy majonez z sokiem z buraka oraz miodem.
Grillujemy burgery oraz plastry ananasa po 2-4 minuty z obu stron, równocześnie grillujemy posmarowane masłem i przekrojone bułki na maśle i smarujemy je różowym majonezem. Na połówkach bułek układamy kolejno rukolę, burgera, ananasa, pomidora, awokado, zielonego ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.
W amerykańskim stylu, czyli burger BBQ
Sos BBQ ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale zamiast korzystać ze sklepowych gotowców, najlepiej spróbować przyrządzić go samodzielnie w domu. To opcja dla zwolenników dymnych smaków, która świetnie sprawdzi się podana z grubo krojonymi frytkami.
Składniki na burgera
burgery ze śliwką i wędzoną papryką OneDayMore - 2 szt.
bułki do burgerów - 2 szt.
masło - 200 g
roszponka - 2 garście
pomidor - 200 g
czerwona papryka - 1 szt.
prażona cebulka - 50 g
Składniki na sos BBQ:
biała cebula - 300 g
czosnek - 10 g (2 ząbki)
suszone śliwki - 50 g
czerwona papryka - 1 szt.
ketchup - 200 ml
wędzona papryka - 5 g
kakao - 2 g
cynamon - 1 g
miód - 10 g
sól - do smaku
mielony czarny pieprz - do smaku
Składniki na marynowaną czerwoną cebulkę
czerwona cebula - 200 g
ocet winny - 200 ml
cukier - 50 g
świeży rozmaryn - 1 gałązka
sól - szczypta
Przygotowanie
Sos BBQ: Białą cebulę, czosnek, suszone śliwki i czerwoną paprykę drobno siekamy i łączymy w miseczce. Dodajemy ketchup, wędzoną paprykę, kakao, cynamon, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Marynowana czerwona cebula: Czerwoną cebulę kroimy w krążki, grillujemy na rozgrzanym ruszcie, a następnie zalewamy zalewą z octu, cukru i rozmarynu. Delikatnie doprawiamy solą. Odstawiamy.
Burgery: Na tym samym ruszcie grillujemy paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (ok. 5 minut z każdej strony), burgery OneDayMore (ok. 3 minut z każdej strony) i przekrojone na pół bułki posmarowane masłem (aż się zarumienią).
Podpieczone bułki smarujemy śliwkowym sosem BBQ. Na dolnych częściach bułek układamy kolejno: roszponkę, grillowane burgery OneDayMore, pomidora pokrojonego w plastry, grillowaną paprykę, porcję marynowanej czerwonej cebuli i porcję prażonej cebulki.
Górne części bułek posmarowane sosem układamy na wierzchu i lekko dociskamy.
Burgery z grilla świetnie sprawdzą się jako danie dla małych i dużych, które możemy zaaranżować na ogrodowym przyjęciu w formie DIY. Wystarczy tylko przygotować i wystawić różne składniki oraz sosy, aby każdy mógł skomponować swojego własnego, idealnie dopasowanego do gustu burgera.