Eksperci badający różne produkty nie mają złudzeń nie wszystkie produkty są tak samo wartościowe i zdrowe, są mity i fakty potwierdzają, że nie wszystko w diecie naszego dziecka wydaje się tak oczywiste. Sprawdź, co warto wybierać dla dziecka spośród produktów i dań, goszczących na naszych stołach.
Mleko UHT czy pasteryzowane?
Dobre jest i jedno i drugie. Pasteryzowane jednak trzeba przegotować. Mleko i przetwory mleczne powinny często gościć w menu dziecka , dlatego warto by piło je w ogóle.
Jogurt: naturalny a może owocowy?
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jogurt naturalny, mniej w nim cukru i sztucznych barwników, kalorii i jest po prostu zdrowszy. Zamiast szukania w jogurcie owoców po prostu warto do naturalnego wkroić dziecku sezonowe owoce, wtedy taki posiłek będzie bardziej wartościowy w witaminy i znacznie zdrowszy niż tradycyjny owocowy jogurt, w których próżno szukać świeżych owoców.
Kakao rozpuszczalne czy naturalne?
Kakao to cenne źródło magnezu, jednak dla Twojego dziecka lepsze będzie naturalne nie tylko nie zawiera sztucznych dodatków i zbyt dużej ilości witamin, ale ma lepszy głębszy smak i aromat!
Bułka pszenna czy może grahamka?
Pieczywo zarówno pszenne, jak i ciemne np. żytnie jest zdrowe. Pszenne jest lekkostrawne, a ciemne zawiera więcej błonnika i witamin. Dlatego warto urozmaicać jadłospis dziecka i podawać mu zarówno pszenne, rogaliki, chrupkie, z dodatkami ziaren oraz żytnie. Warto jednak unikać bezwartościowego chleba tostowego i bułek z dużą zawartością konserwantów i spulchniaczy a ich smak często przypomina papier, a następnego dnia już nie nadają się do spożycia.
Kasza ale jaka?
Gryczana, jęczmienna, manna, jaglana – wszystkie są zdrowe bo zawierają witaminy, zwłaszcza z grupy B, składniki mineralne, magnez oraz błonnik. Kasza kukurydziana oraz kus kus są także świetnym pomysłem na obiad dla dziecka, najważniejsza jest różnorodność.
Margaryna czy masło?
Dzieci zdecydowanie powinny jeść masło. Cholesterol jest im potrzebny do budowy układu nerwowego. Dobrze, aby także dziecko jadło masło roślinne i znało smak margaryny tu także musimy wprowadzić zasadę złotego środka.
Parówki a może szynka?
Dzieci uwielbiają parówki, tym bardziej, ze firmy prześcigając się w tworzeniu parówek specjalnie dla dzieci, tymczasem dla dziecka lepsza będzie szynka i to drobiowa,. Zawiera mniej azotanów niż wołowa czy wieprzowa, jeśli chcesz urozmaicić maluchowi jadłospis podawaj mu od czasu do czasu niesłoną, chudą i dobrej jakości kiełbaskę.
Sok a kompot?
Kompot zwłaszcza świeżo ugotowany i rozcieńczony z wodą bez dużej ilości cukru jest łagodny i przydaje się, gdy trzeba ugasić pragnienie zwłaszcza po przebytych infekcjach żołądkowych. Sok (tylko wyciskany z owoców) ma więcej witamin i minerałów.
Jarzynowa, rosół a może pomidorowa?
Najlepsza jest pomidorowa i jarzynowa zawierają (pócz wywaru z rosołu) także błonnik i potas w przypadku pomidorowej.
Czekolada gorzka czy jednak mleczna?
Jednak dla dziecka a zwłaszcza przedszkolaka lepsza będzie mleczna. Ten kuszący przysmak w wersji mlecznej zawiera więcej wapnia i mniej kofeiny niż w tradycyjnego gorzkiej czekoladzie.
www.fit.pl
ABC żywienia dziecka, czyli co jest zdrowsze dla malucha?
Chleb razowy czy bułki pszenne ? Mleko tłuste czy półtłuste? Te żywieniowe dylematy dotyczą także Twojego dziecka. Każdego dnia zadajesz sobie pytanie: Czy na pewno produkty, które podajesz dziecku są wartościowe i zdrowe?